Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un supervulcan pe Planeta Roşie?

    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone. Masivul crater Siloe Patera are 40 x 30 kilometri şi un nivel de 1750 metri.



    Crater pe Planeta Roşie, în regiunea Arabia Terra.


    Suprafaţa lui Marte este plină de cratere, dar unul iese în evidenţă: Siloe Patera, aflat în regiunea Arabia Terra, format din două cratere mari, care se suprapun reciproc.

    Acestea acoperă o suprafaţă totală de 120 kilometri pătraţi.

    Supervulcanii sunt definiţi ca vulcani care pot produce cel puţin 1000 kilometri cubi de materiale vulcanice în timpul unei erupţii.

    De exemplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că o cameră nouă de magmă aflată sub Yellowstone, conţine între 30000 şi 116000 kilometri cubi de material vulcanic. Acest lucru este suficient pentru a umple Grand Canyon de 11 ori.

    Oamenii de ştiinţă care au studiat suprafaţa Planetei Roşii cred că Siloe Patera este o căldare, centrul prăbuşit al unui vulcan.

    Supervulcanii nu au o formă conică, pentru că explozia masivă care este declanşată de o presiune enormă în magmă se întâmplă prea repede.

    Cercetătorii cred că aici ar putea fi o căldare, mai degrabă decât un crater de impact, din cauza caracteristicilor pereţilor.

    28 MAI 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11.
    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.
    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul.
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory.
    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore. Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius.
    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete.