Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Primul asteroid descoperit de un observator astronomic din România

    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galați, a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11. Este primul asteroid descoperit de un observator astronomic din România.



    Asteroidul 2013 UX11 care în momentul descoperirii se găsea pe teritoriul constelației Taurul. Foto: Observatorul Astronomic Galați.


    Descoperirea a fost făcută cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm. La cererea echipei române, asteroidul a fost observat și de către un alt observator astronomic din Marea Britanie, care a confirmat datele.

    Coordonatele cerești au fost raportate către Minor Planet Center care, în urma analizei observațiilor, a determinat că 2013 UX11 este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găsește între orbitele planetelor Marte și Jupiter; în același timp, a fost calculată și perioada de rotație a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4,2 ani tereștri.

    De asemenea, a fost estimată și dimensiunea noului asteroid, acesta având un diametru de 2 - 2,5 kilometri.

    Tot aici, în luna septembrie 2013 au fost descoperite două stele variabile, care au primit de la AAVSO – American Association of Variable Stars Observers, denumirea de Galați V1 si Galați V2.

    Din punctul de vedere al observațiilor asupra asteroizilor și cometelor, Observatorul Astronomic din Galați este cel mai activ observator astronomic din România, fiind clasat pe locul 8 în Europa și în top 40 mondial (din peste 1800 de observatoare).

    24 NOIEMBRIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.
    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul.
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory.
    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore. Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius.
    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete.
    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine. Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley.