Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    China a lansat o nouă rachetă purtătoare în spaţiu

    China a lansat, sâmbătă 25 iunie 2016, o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.



    Programul Long March la Paris Air Show 2015.


    Racheta Long March-7 are o greutate de aproape 600 tone şi măsoară 51 metri lungime. Este o nouă generaţie de rachete purtătoare cu o capacitate de sarcină utilă, o dată şi jumătate mai mare decât a rachetelor existente.

    Racheta a fost lansată de la un nou centru spaţial situat în Wenchang, provincia sudică Hainan, centru finalizat în 2014.

    Modulul de revenire al rachetei este programat să aterizeze în deşertul Mongoliei duminică după-amiază, după finalizarea a 13 rotaţii în jurul Pământului.

    China îşi propune să lanseze modulul de bază al unei staţii spaţiale în 2018, cu un obiectiv de completare până în 2022. Dacă Staţia Spaţială Internaţională, care este programată să rămână pe orbită până în 2024, este adusă înapoi pe Pământ, China va fi singura ţară cu un post permanent în spaţiul cosmic.

    De asemenea, China îşi propune să trimită o sondă fără pilot pe Marte în 2021 şi un om pe Lună în 2024.

    26 IUNIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul.
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory.
    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore. Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius.
    Luna a luat naştere probabil prin coliziunea Pământului în formare cu un corp ceresc numit Theia, cu miliarde de ani în urmă. Analiza rocilor lunare aduse de astronauţii Apollo arată urme ale acestei planete.
    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine. Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley.
    Un nou model privind modul în care se formează stelele a adus în prim plan ipoteza că majoritatea, dacă nu toate, ar avea cel puţin un frate.