Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Metanul ar putea fi baza vieţii pe Titan

    Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur de pe Titan, satelitul giganticei planete Saturn.



    Atmosfera lui Titan luminată în fundal de Soare.


    Oamenii de ştiinţă au modelat membrana celulară a unor mici compuşi organici azotaţi, care poate funcţiona la temperaturile extrem de scăzute, 292 grade sub zero, din mările de metan lichid de pe Titan.

    Celula, numită azotozome, este realizată din molecule de carbon, azot şi hidrogen, care există în mările de pe Titan şi a demonstrat că are o stabilitate şi o flexibilitate ca a lipozomilor de pe Pământ.

    Folosind simularea moleculară, s-a demonstrat că această membrană are, în solvent criogenic, aceeaşi elasticitate ca a lipidelor dublustrat în apă la temperatura camerei.

    Pe Pământ, viaţa se bazează pe membrana fosfolipidică dublustrat, o veziculă pe bază de apă care ţine materia organică a unei celule, numită lipozom.

    Următorul pas ar fi verificarea comportamentului într-un mediu de metan, lipsit de oxigen, dacă există procese echivalente cu metabolismul şi reproducerea.

    14 AUGUST 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Agenţia Spaţială Rusă a anunţat lansarea unei rachete Proton-M care a plasat pe orbită un satelit, primul succes pentru lansator după o înfrângere răsunătoare în luna mai.
    Asteroidul 1950 DA, având un diametru de mai mult de un kilometru, ar putea să lovească Pământul pe 16 martie 2880, dacă nu îşi schimbă orbita, sau dacă nu este ajutat să se dezintegreze.
    In fotografiile facute de roverul Opportunity pe 28 martie 2013 se vad pete minerale argiloase intr-o stanca veche, pe marginea Craterului Endeavour, ceea ce sugereaza ca apa cu un pH neutru, favorabila vietii, a curs candva prin acea zona.
    Această imagine compusă a Pământului şi lunii sale, aşa cum se văd de pe Marte, combină cea mai bună imagine a Pământului cu cea mai bună imagine a Lunii din patru seturi de imagini luate de Mars Reconnaissance Orbiter.
    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida. Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69.
    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi.