Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O ceaţă misterioasă pe Marte dă bătăi de cap cercetătorilor

    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.


    Valul de ceaţă a fost reperat prima dată de astronomii amatori în 2012, în emisfera sudică a Planetei Roşii şi a apărut de două ori înainte de a dispărea. Ceaţa luminoasă a durat aproape 10 zile. O lună mai târziu, ea a reapărut pentru aceeaşi durată de timp şi nu a mai fost văzută de atunci.

    Oamenii de ştiinţă au analizat acum imaginile şi spun că formaţiunea misterioasă se întindea pe mai mult de 1000 km, mai mare decât orice a fost văzut înainte.

    Unii au declarat că ar putea fi un nor larg de particule de dioxid de carbon sau apă, sau o auroră excepţional de luminoasă. Aceasta ar fi de 1000 de ori mai puternică decât cea mai puternică auroră şi este greu de crezut că Marte ar avea o auroră atât de intensă.

    Poate observaţiile viitoare făcute prin telescop sau cu ajutorul navelor spaţiale aflate pe orbită în jurul Planetei Roşii ar putea ajuta la rezolvarea acestui mister marţian.

    17 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări.
    Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid, cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori.
    Ploaia de meteori Leonidele, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea. Leonidele au început în 6 noiembrie şi se termină pe 21, cu un maximum în 16, 17 sau 18. Ele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998.
    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.
    Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină.
    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.