Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un asteroid va trece în apropierea Pământului chiar de Halloween

    Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, potrivit calculelor NASA.



    Traiectoria asteroidului 2015 TB145.


    Asteroidul, cunoscut sub codul 2015 TB145, va trece cu o viteză de 125000 kilometri pe oră şi se va apropia de Pământ la o distanţă de 480000 kilometri, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori, motiv pentru care a şi fost denumit "Marele Dovleac".

    Potrivit oamenilor de ştiinţă, asteroidul, descoperit pe 10 octombrie 2015 de cercetătorii de la telescopul Pan-STARRS-1 din Hawaii, nu constituie o ameninţare pentru planeta noastră în ciuda apropierii sale de Pământ la 1,3 distanţe Pământ-Lună.

    NASA vorbeşte despre "apropierea" de un obiect în spaţiu, când acesta se apropie de Pământ la mai puţin de 7,4 milioane kilometri.

    26 OCTOMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ploaia de meteori Leonidele, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea. Leonidele au început în 6 noiembrie şi se termină pe 21, cu un maximum în 16, 17 sau 18. Ele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998.
    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.
    Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină.
    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele.
    Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat.
    Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului.