Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Posibile rămăşiţe ale unui ocean antic pe Ceres

    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi. Există un strat mai moale, uşor deformabil sub suprafaţa rigidă a lui Ceres, care ar putea fi semnătura lichidului rezidual rămas din ocean.



    Posibile rămăşiţe ale unui ocean antic pe Ceres. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


    Aterizarea pe Ceres, pentru a-i investiga interiorul ar fi dificilă din punct de vedere tehnic şi ar risca să contamineze planeta pitică.

    În schimb, oamenii de ştiinţă folosesc observaţiile sondei Dawn aflată pe orbită pentru a măsura gravitaţia lui Ceres şi pentru a estima compoziţia şi structura interioară.

    Ceres este activă din punct de vedere geologic, sau a fost în trecutul recent.

    Trei cratere, Occator, Kerwan şi Yalode şi muntele înalt solitar Ahuna Mons, sunt asociate cu anomalii gravitaţionale, adică aceste patru locaţii pot fi asociate cu structuri subterane.

    Densitatea crustei este relativ scăzută, mai apropiată de cea a gheţii decât a pietrelor. Cu toate acestea, gheaţa este prea moale pentru a fi componenta dominantă a crustei puternice a lui Ceres.

    Crusta este probabil un amestec de gheaţă, săruri, roci şi o componentă suplimentară despre care se crede că este clatrat hidratat, o cuşcă de molecule de apă ce înconjoară o moleculă de gaz.

    Această structură este de 100 până la 1000 de ori mai puternică decât gheaţa, dar cu aproape aceeaşi densitate.

    Cercetătorii consideră că Ceres avea cândva caracteristici de suprafaţă mai pronunţate, dar ele s-au atenuat în timp.

    Acest tip de aplatizare a munţilor şi văilor necesită o crustă de înaltă rezistenţă, care se sprijină pe un strat mai deformabil, care conţine lichid.

    Majoritatea oceanului vechi al lui Ceres este acum îngheţat şi legat în crustă, rămânând sub formă de gheaţă, clatrat hidratat şi săruri. Este în acest fel de peste 4 miliarde de ani. Dar dacă există lichid rezidual dedesubt, acel ocean nu este încă îngheţat în întregime.

    27 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa au descoperit pe Lună o cavitate uriaşă, lungă de 50 kilometri, care ar putea într-o bună zi să servească drept adăpost pentru o bază spaţială.
    O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum.
    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări.
    Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid, cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori.
    Ploaia de meteori Leonidele, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea. Leonidele au început în 6 noiembrie şi se termină pe 21, cu un maximum în 16, 17 sau 18. Ele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998.
    Sonda Cassini a luat imagini cu o insulă pe Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de pe Titan, în timpul unei treceri pe lângă luna lui Saturn, dar aceasta dispăruse în momentul următoarei treceri.