Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sistemul nostru solar a primit vizita unui obiect interstelar

    Un mic asteroid recent descoperit, sau poate o cometă, pare să provină din afara sistemului solar sau din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este aşa, ar fi primul obiect interstelar care va fi observat şi confirmat de astronomi.



    Traseul lui A/2017 U1 prin sistemul solar in septembrie şi octombrie 2017.


    Acest obiect neobişnuit, numit A / 2017 U1, este mai mic de 400 metri în diametru şi se mişcă remarcabil de rapid. A venit din direcţia constelaţiei Lyra, navigând prin spaţiul interstelar cu 25,5 kilometri pe secundă.

    A fost descoperit pe 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS 1 al Universităţii Hawaii de pe Haleakala, Hawaii.

    Se mişcă extrem de rapid şi se poate spune că este pe cale să iasă din sistemul nostru solar fără să se mai întoarcă vreodată.

    Obiectul s-a apropiat de sistemul nostru solar de deasupra eclipticului, planul aproximativ în spaţiu unde planetele şi cei mai mulţi asteroizi orbitează Soarele, astfel încât nu a avut întâlniri apropiate cu cele opt planete majore în timpul plonjării spre Soare.

    Pe 2 septembrie 2017, a traversat planul ecliptic chiar în interiorul orbitei lui Mercur şi apoi s-a apropiat cel mai mult de Soare pe 9 septembrie.

    Tras de gravitaţia Soarelui, obiectul a făcut o întoarcere sub sistemul solar, trecând sub orbita Pământului pe 14 octombrie, la o distanță de aproximativ 24 milioane de kilometri. Apoi s-a deplasat deasupra planului planetelor şi, cu o viteza de 44 kilometri pe secundă faţă de Soare, accelerează acum spre constelaţia Pegasus.

    Deoarece este primul obiect de acest fel descoperit vreodată, regulile de denumire a acestui tip de obiect vor trebui stabilite de către Uniunea Astronomică Internaţională.

    1 NOIEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetători de la University of Texas, Austin’s Institute for Geophysics, Georgia Institute of Technology, şi Max Planck Institute for Solar System Research, au ajuns la concluzia că oceanul subteran de pe luna lui Jupiter, Europa, ar putea avea curenţi adânci şi modele de circulaţie cu transferuri de căldură şi energie capabile să susţină viaţa biologică.
    Cele mai multe teorii din spatele formării Lunii sugerează că aceasta a provenit din fuzionarea resturilor de-a lungul anilor, după ce Pământul s-a ciocnit cu o masă enormă.
    Centrul NASA pentru Studierea Obiectelor Apropiate de Pământ urmăreşte un asteroid uriaş care se va apropia de orbita Pământului pe 22 mai 2020.
    Un asteroid de dimensiuni mari va trece aproape de Pământ miercuri 29 aprilie 2020, oferind astronomilor o oportunitate excepţională de a studia obiectul cu o lăţime de 2 km.
    Galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda, două galaxii gigantice în această parte a Universului, se îndreaptă spre o coliziune imensă între ele, care va avea loc peste câteva miliarde de ani.
    Echipa sondei spaţiale Dawn a descoperit că crusta lui Ceres este un amestec de gheaţă, săruri şi materiale hidratate care au fost supuse unei activităţi geologice anterioare şi această crustă reprezintă cea mai mare parte dintr-un ocean vechi.