Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Descoperirea de opal pe Marte ar putea dovedi existenţa vieţii în trecutul planetei

    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911.



    Marte.


    Opalul a fost descoperit de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow în meteoritul Nakhla, care provine de pe Marte şi a căzut în Egipt în urmă cu un secol.

    După ce au studiat roca cu un microscop electronic, cercetătorii au descoperit urme de opal, confirmând informaţiile transmise de roverele marţiene că opalul există în scoarţa Planetei Roşii.

    Piatra preţioasă a fost probabil creată de interacţiunea apei cu siliciul.

    Este pentru prima dată când într-o piesă ajunsă pe Pământ de pe Marte a fost găsit opal.

    Pe Pământ, opalul s-a format adesea în şi în jurul izvoarelor termale. Viaţa microbiană prosperă în aceste condiţii şi opalul poate prinde şi păstra aceşti microbi timp de milioane de ani.

    Dacă au existat microbi pe Marte, e posibil ca şi ei să se fi păstrat în depozite de opal pe suprafaţa marţiană.

    4 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pe 20 martie 2015, va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din interiorul unui coridor larg care traversează Atlanticul de Nord, Marea Nordului şi Marea Norvegiei. Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 2 minute şi 46 secunde, în largul coastelor Insulelor Faroe.
    O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic.
    Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită de cea de acum. Apa curgea în râuri lungi şi o atmosferă groasă păstra o temperatură favorabilă vieţii.
    O navă spaţială cargo Progress, fără pilot, care a decolat de la aerodromul Baikonur în scopul reaprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale, după eşecul altor două nave de aprovizionare, a andocat cu succes.
    După o călătorie de aproape cinci ani spre cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, sonda Juno trimisă de NASA a fost plasată cu succes pe orbita lui Jupiter.
    O stea străină a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70000 ani, apropiindu-se la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.