Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost descoperită o exoplanetă cu cer albastru

    O exoplanetă mică, cu un cer asemănător Pământului, orbitează în jurul unei stele pitice roşii, la o sută de ani lumină depărtare.



    O planetă albastră (imagine artistică).


    Planeta cu cer albastru a fost reperată ca urmare a tranzitului peste steaua mamă, a cărei lumină a fost difuzată de particulele minuscule din atmosferă, o tehnică cunoscută sub numele de împrăştierea Rayleigh.

    Planeta de dimensiunile lui Neptun, numita GJ 3470b, are o temperatură la suprafaţă de circa 3300°C, dar este posibil să aibă o atmosferă bogată în molecule de apă şi metan.

    Deşi poate avea un cer albastru, astronomii spun că este puţin probabil să găzduiască viaţă.

    Astronomii, conduşi de Diana Dragomir de la Universitatea din Chicago, spun că aceasta este cea mai mică planetă pe care a fost văzută împrăştierea Rayleigh, acelaşi efect care este responsabil pentru cerul albastru de pe Pământ.

    Majoritatea exoplanetelor cu atmosferă au fost asemănătoare cu Jupiter, aproximativ 10 ori mai mare decât Pământul, dar GJ 3470b are de doar patru ori mărimea Pământului.

    28 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter.
    O echipă internaţională de astronomi a anunţat descoperirea unui sistem solar cu cinci planete stâncoase mici, sistem solar care are o vârstă de 11,2 miliarde de ani.
    Un asteroid potenţial periculos, de 20 de ori mai mare decât meteoritul Chelyabinsk, se va apropia de Pământ pe 26 ianuarie 2015, la o distanţă de 1,2 milioane kilometri.
    Echipa care analizează datele transmise de roverul marţian Curiosity al NASA a confirmat faptul că planeta Marte a fost, cu miliarde de ani în urmă, capabilă de a stoca apa în lacuri pe o perioadă lungă de timp.
    Din 30 aprilie 2015, Mercur are un nou crater. Sonda Messenger, călătorind cu 3,91 kilometri pe secundă, s-a ciocnit cu suprafaţa planetei şi a creat un crater estimat la 16 metri diametru.
    Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube.