Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un asteroid cu diametrul de 1,3 km va trece în apropierea Pământului

    Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube.



    Asteroid, imagine artistica.


    Asteroidul, numit 1999 FN53, a fost văzut pentru prima dată în martie 1999 şi va trece pe lângă Pământ cu o viteză de 14 km pe secundă, la o distanţă de 10 milioane de kilometri, cam de 25,4 ori distanţa până la Lună.

    Vor mai fi obiecte care să se apropie de Pământ în viitor, dar probabil nici unul nu va egala enorma dimensiune a lui FN53.

    Dacă un astfel de asteroid ar lovi Pământul, 1,5 miliarde de oameni ar muri pe loc. Şi acesta nu ar fi tot! Urmările ar fi devastatoare pentru mult timp şi s-ar putea distruge o mare parte din vegetaţia de pe planetă şi implicit o mare parte dintre animale.

    13 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru.
    Sonda spaţială Juno de la NASA a executat cu succes prima dintre cele 36 de rotaţii orbitale în jurul lui Jupiter. Ea a trecut la numai 4200 km deasupra norilor învolburaţi ai lui Jupiter, cu o viteză de 208000 kilometri pe oră.
    Sonda Cassini de la NASA este în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată în 26 aprilie 2017 prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum.
    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata de Near-Earth Object Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape. In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000.
    Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre.
    WorldView-3 a fost purtat în spaţiu de o rachetă Atlas 5 a companiei United Launch Alliance, de la baza Vandenberg Air Force Base din California.