Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda trimisă de China a ajuns pe Lună


    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru.



    Sonda Chang'e - 3. Foto: Xinhua/Li Xin

    Sonda a început aselenizarea lină sâmbătă la ora 9 p.m. ora locală Beijing Aerospace Control Center, şi a atins solul în Sinus Iridum, sau Bay of Rainbows după 11 minute.

    În timpul procesului, sonda a decelerat de la 15 km deasupra Lunii, a rămas la 100 metri de suprafaţă pentru a utiliza senzorii care să evalueze zona de aterizare pentru a evita obstacolele şi a localiza locul final de aselenizare, şi a coborât uşor pe suprafaţă.

    Succesul misiunii a făcut din China a treia ţară care a coborât lin pe Lună, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

    Etapa de suspendare a coborârii şi evaluarea locului de aselenizare este o noutate în istoria coborârilor pe Lună.

    Chang'e – 3 este prima aselenizare după patru decenii de inactivitate, ultima fiind realizată de Uniunea Sovietică in 1976.

    Roverul numit Yutu (Iepurele de Jad) are ca sarcini topografierea structurii geologice şi a substanţelor de la suprafaţă şi căutarea de resurse naturale. El va planta şi un telescop pe suprafaţa Lunii. Modulul de coborâre va funcţiona un an, iar roverul trei luni.

    GH. MANOIU | 15 DECEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda spaţială Juno de la NASA a executat cu succes prima dintre cele 36 de rotaţii orbitale în jurul lui Jupiter. Ea a trecut la numai 4200 km deasupra norilor învolburaţi ai lui Jupiter, cu o viteză de 208000 kilometri pe oră.
    Sonda Cassini de la NASA este în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată în 26 aprilie 2017 prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum.
    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata de Near-Earth Object Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape. In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000.
    Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre.
    WorldView-3 a fost purtat în spaţiu de o rachetă Atlas 5 a companiei United Launch Alliance, de la baza Vandenberg Air Force Base din California.
    O linie de zapada a fost fotografiata intr-un sistem planetar in formare, aflat la mare departare de Pamant. Linia de zapada aflata in jurul stelei TW Hydrae, o stea asemanatoare Soarelui, poate spune mai multe despre formarea planetelor si cometelor.