Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    S-a descoperit un sistem solar cu o vârstă dublă faţă de sistemul nostru solar

    O echipă internaţională de astronomi a anunţat descoperirea unui sistem solar cu cinci planete stâncoase mici, sistem solar care are o vârstă de 11,2 miliarde de ani.



    Telescopul spaţial Kepler, imagine artistică.


    Acesta este cel mai vechi sistem din Universul estimat la 13,8 miliarde de ani. Spre comparaţie, sistemul nostru solar are o vechime de 4,5 miliarde ani.

    Steaua care se află în centrul acestui sistem este numită Kepler-444 şi se află în constelaţia Lira.

    Cele cinci planete sunt mai mici decât Pământul.

    Cea mai mare are dimensiunea planetei Venus şi cea mai mică este doar puţin mai mare decât Mercur.

    Aceste planete orbitează steaua lor în mai puţin de 10 zile, la mai puţin de o zecime din distanţa dintre Pământ şi Soare, care le face prea aproape pentru a putea fi locuite.

    5 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un asteroid potenţial periculos, de 20 de ori mai mare decât meteoritul Chelyabinsk, se va apropia de Pământ pe 26 ianuarie 2015, la o distanţă de 1,2 milioane kilometri.
    Echipa care analizează datele transmise de roverul marţian Curiosity al NASA a confirmat faptul că planeta Marte a fost, cu miliarde de ani în urmă, capabilă de a stoca apa în lacuri pe o perioadă lungă de timp.
    Din 30 aprilie 2015, Mercur are un nou crater. Sonda Messenger, călătorind cu 3,91 kilometri pe secundă, s-a ciocnit cu suprafaţa planetei şi a creat un crater estimat la 16 metri diametru.
    Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube.
    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru.
    Sonda spaţială Juno de la NASA a executat cu succes prima dintre cele 36 de rotaţii orbitale în jurul lui Jupiter. Ea a trecut la numai 4200 km deasupra norilor învolburaţi ai lui Jupiter, cu o viteză de 208000 kilometri pe oră.