Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda Messenger s-a prăbuşit pe Mercur

    Din 30 aprilie 2015, Mercur are un nou crater. Sonda Messenger, călătorind cu 3,91 kilometri pe secundă, s-a ciocnit cu suprafaţa planetei şi a creat un crater estimat la 16 metri diametru.



    Regiunea de impact de pe Mercur.


    Bazinul de impact, numit "Shakespeare", cu un diametru de 400 kilometri, ocupă partea din stânga jos a imaginii luate de instrumentele de la bordul navei spaţiale, Mercury Dual Imaging System (MDIS) şi Mercury Laser Altimeter (MLA).

    Cele mai înalte regiuni sunt de culoare roşie şi sunt cu aproximativ 3 km mai înalte decât zonele joase, cum ar fi podeaua craterelor de impact, de culoare albastru. Marele crater din partea stângă a imaginii este "Janacek", cu un diametru de 48 km.

    Bazinul de impact Shakespeare este umplut cu un material neted plan, probabil din cauza inundaţiilor extinse de lavă din trecut.

    30 APRILIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube.
    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru.
    Sonda spaţială Juno de la NASA a executat cu succes prima dintre cele 36 de rotaţii orbitale în jurul lui Jupiter. Ea a trecut la numai 4200 km deasupra norilor învolburaţi ai lui Jupiter, cu o viteză de 208000 kilometri pe oră.
    Sonda Cassini de la NASA este în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată în 26 aprilie 2017 prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum.
    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata de Near-Earth Object Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape. In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000.
    Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre.