Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Canion vechi găsit sub un râu tibetan

    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.



    Yarlung Tsangpo în apropiere de Lhasa.


    În urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani, râul Yarlung a creat un canion adânc la cel puţin 500 metri mai jos de albia sa actuală.

    Râul a tăiat adânc în marginea Podişului Tibet, iar apoi, într-o etapă ulterioară, ridicarea tectonică a creat chei şi a făcut acest râu abrupt.

    Coliziunea plăcii indiene cu placa eurasiatică a ridicat Podişul Tibet. Sedimente din activităţile tectonice au umplut canionul vechi.

    Prin foraj, oamenii de ştiinţă au stabilit că vechiul canion a avut, în unele zone, până la 1000 metri adâncime.

    Canionul îngropat se extinde pe aproximativ 300 km, în amonte de Yarlung Tsangpo Grand Canyon, un defileu bine-cunoscut, care este la fel de adânc ca Marele Canion din Statele Unite.

    Yarlung Tsangpo, parte a râului Brahmaputra, îşi are originea în gheţarul Angsi, în vestul Tibetului.

    Când părăseşte Platoul Tibetan, formează Yarlung Tsangpo Grand Canyon, cel mai lung şi mai adânc canion din lume.

    17 OCTOMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    George Poinar Jr., cercetator la Oregon State University, a descoperit o căpuşă prinsă în chihlimbar conţinând sânge de mamifere vechi de 20 milioane ani.
    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.
    Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei.
    O erupţie vulcanică în Peninsula Kamceatka (Rusia) a oferit posibilitatea surprinderii unor imagini uimitoare ale unui râu de lavă curgând prin sălbăticia înzăpezită. Kamceatka este una dintre zonele cu cea mai intensă activitate vulcanică de pe glob, având în prezent 29 de vulcani activi.
    Creaturi care trăiesc în mod normal în adâncurile oceanelor sunt prinse tot mai des în apele puţin adânci din largul coastelor Japoniei.
    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.