Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Comoara căpitanului Kidd găsită în Madagascar

    Exploratorii subacvatici din Madagascar spun că au descoperit comoara ce a aparţinut celebrului pirat scoţian William Kidd.



    Căpitanul Kidd in portul New York. Pictura de Jean Leon Gerome Ferris.


    O bară de argint de 50 kg a fost adusă la suprafaţă joi, pe insula Sainte Marie, Madagascar, din ceea ce se crede a fi epava navei Adventure Galley. Exploratorul american Barry Clifford spune că există mult mai multe astfel de bare în epavă.

    Echipa consideră că bara, marcată cu ceea ce pare a fi un S şi un T, îşi are originile în secolul 17, în Bolivia.

    Nava găsită pare că a fost construită în Anglia, dar, cu toate acestea, mulţi sunt sceptici şi solicită mai multe dovezi că bara este legată de căpitanul Kidd.

    Locaţia navei, despre care se spune că s-a scufundat în 1698, este cunoscută de mai mulţi ani, dar bara de argint a fost descoperită abia la începutul acestei săptămâni.

    Căpitanul Kidd se crede că s-a născut în Scoţia, în zona Greenock sau Dundee în jurul anului 1645. El a fost însărcinat de către Coroana Britanică să combată pirateria şi să captureze nave franceze, dar a apelat şi el la piraterie.

    În 1698 a capturat nava Quedagh Merchant, despre care credea că naviga sub steag francez. Din păcate pentru Kidd, căpitanul navei era englez şi se crede că o cantitate mare de marfă aparţinea Companiei Britanice a Indiilor de Est.

    Căpitanul Kidd a fost capturat şi adus înapoi la Londra. El a fost condamnat la moarte fiind găsit vinovat de piraterie şi de uciderea în 1697 a unuia dintre membrii echipajului.

    În timpul execuţiei sale în Wapping, în 1701, prima funie pusă în jurul gâtului său s-a rupt, aşa că a fost spânzurat a doua oară. A doua funie de asemenea s-a rupt, dar a treia încercare a avut succes.

    Legenda spune că Căpitanul Kidd a ascuns o mare parte din prada sa, fapt ce a determinat numeroase vânători de comori în întreaga lume timp de 300 de ani şi l-a inspirat pe scriitorul Robert Louis Stevenson în celebra "Treasure Island".

    9 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Două schiţe ale pictorului francez Paul Cezanne au fost descoperite ascunse pe partea din spate a două acuarele trimise la un laborator pentru lucrări de conservare.
    Lucrările la primul muzeu subacvatic din Europa, un proiect de aproximativ 700000 euro, au început în largul coastei insulei Lanzarote din arhipelagul Canare, în dreptul plajei Las Coloradas, aproape de populara staţiune Playa Blanca.
    Columbia a anunţat proiectul celei mai mari arii protejate din lume, ce va acoperi o suprafaţă de 135 milioane hectare, de patru ori mai mare decât Germania. Proiectul va fi transnaţional, implicând Columbia, Brazilia şi Venezuela.
    Primul monument dedicat enciclopediei on-line Wikipedia, a fost dezvelit în Frankfurt Square din oraşul polonez Slubice, pe graniţa germană. Monumentul, care măsoară 2,5 metri înălţime, este format din patru persoane care ridică în aer un puzzle în formă de glob.
    Mega-submarinul I-400, al Marinei Imperiale Japoneze, pierdut in 1946, când a fost scufundat după capturare de către forţele SUA, a fost descoperit la o adâncime de mai mult de 700 metri sub apă în largul coastelor insulei O’ahu, Hawaii.
    Oraşul danez Aarhus a instalat în port, cel mai mare clopot tubular din lume. Acesta va suna de fiecare dată când un nou copil se naşte în oraş.