Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    A fost descoperit un nou animal care a trăit acum 66 de milioane de ani

    În termeni evolutivi, insulele sunt lucruri ciudate. Aici este locul unde animalele evoluează izolat, adesea timp de milioane de ani, cu surse alimentare diferite, concurenţi, prădători şi paraziţi, totul diferă în comparaţie cu speciile continentale. Drept urmare, acestea se dezvoltă în diferite forme şi dimensiuni şi evoluează spre specii noi care, având suficient timp, creează şi mai multe specii noi.



    Reconstrucţia Adalatheriumului, Cretaceul târziu (acum 100-66 milioane de ani) din Madagascar. Foto: Denver Museum of Nature & Science / Andrey Atuchin


    Aşa s-a întâmplat şi cu descoperirea unui mamifer nou, bizar, în vârstă de 66 de milioane de ani, în Madagascar. David Krause, curator principal de paleontologie vertebrală la Denver Museum of Nature & Science a condus echipa de cercetători care au făcut descoperirea.

    Noul mamifer, numit Adalatherium, care tradus din limbile malgaşă şi greacă înseamnă „fiară nebună”, se bazează pe un schelet aproape complet, uluitor de bine conservat, cel mai bine dintre toate mamiferele mezozoice (acum 252 până la 66 de milioane de ani) descoperite până acum în emisfera sudică.

    Krause a spus că „luând în considerare ce ştim despre anatomia scheletică a tuturor mamiferelor vii şi dispărute, este dificil să ne imaginăm că un mamifer ca Adalatherium ar fi putut evolua; el încalcă o mulţime de reguli”.

    De fapt, deşi o reconstrucţie realistă ar putea duce la concluzia că Adalatherium a fost un fel de bursuc ucigaş, sub suprafaţă, scheletul său nu este deloc periculos, potrivit lui Krause. Are caracteristici primitive în regiunea botului, care nu vor mai fi văzute o sută de milioane de ani în linia care duce la mamiferele moderne.

    Adalateriumul era de asemenea neobişnuit, prin faptul că era foarte mare pentru zilele sale, de mărimea unei pisici domestice; majoritatea mamiferelor care trăiau alături de dinozauri erau mult mai mici, asemănătoare cu şoarecii.

    6 MAI 2020



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Praful este o componentă cheie a sistemului climatic al Pământului. Când interacţionează cu nori, oceane şi radiaţii solare, afectează sistemele de viaţă ale planetei noastre, de la vreme şi precipitaţii până la încălzirea globală.
    Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.
    Tezaurul, alcătuit din aspri otomani de argint, a fost descoperit întâmplător, în apropiere de Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României ajuns într-o colecţie publică.
    O colecţie valoroasă de vechi manuscrise pe papirusuri egiptene a fost redescoperită la biblioteca Universităţii din Basel, după ce a fost uitată aici mai bine de un secol.
    Un sarcofag rar, din lemn pictat, în formă de om, din dinastia a 17-a, a fost descoperit de o echipă de arheologi spanioli şi egipteni în necropola Draa Abul-Naga pe malul stâng din Luxor, în timpul săpăturilor la mormântul lui Djehuty, trezorierul Reginei Hatshepsut.
    O atmosferă liberă, fără nori, a permis oamenilor de ştiinţă să găsească semne de vapori de apă în atmosfera unei planete îndepărtate, de mărimea lui Neptun, cea mai mică exoplanetă care a dezvăluit compoziţia sa chimică.