Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    În Alpii Elveţieni se fabricau brânzeturi din epoca fierului

    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului, adică de acum 3000 de ani.



    Emmentaler.


    Fragmentele au fost găsite în ruinele unor clădiri din piatră, similare cu cele utilizate de către producătorii elveţieni moderni de produse lactate, care lucrează pe păşunile alpine în timpul verii.

    Dovezile sunt o descoperire arheologică importantă, din moment ce nu s-a ştiut nimic până în prezent despre originile fabricarii brânzei la mare altitudine.
     
    Crescătorii de animale preistorici ar fi trebuit să aibă cunoştinţe detaliate despre localizarea păşunilor alpine, să fie capabili să facă faţă vremii imprevizibile şi să aibe cunoştinţele tehnologice pentru a transforma laptele într-un produs nutritiv care să poată fi stocat.
     
    Până acum se cunoştea că, în epoca fierului, brânza era produsă în Persia, aşa că a fost o surpriză să se găsească dovezi în Elveţia.
     
    Istoricii elveţieni ştiau că bovinele erau crescute pe terenurile din regiune încă din perioada neolitică, dar nu aveau nici o dovadă arheologică a fabricării brânzeturilor.
     
    Prima sursă care menţionează producţia de brânză este din anul 1115, în ceea ce este acum regiunea Gruyère, în timp ce varietatea Emmental este atestată din 1273.

    10 IANUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform unui studiu realizat de cercetători de la Durham University şi New University of Lisbon, unele basme, cum ar fi "Frumoasa şi Bestia", îşi au originile cu mii de ani în urmă, mai vechi decât mitologia clasică greacă şi romană.
    Scheletele a 200 de soldaţi napoleonieni au fost găsite în timpul unor lucrări de construcţie în oraşul german Frankfurt.
    UNESCO a anunţat că bara de 50 grame de argint, declarată că ar fi făcut parte din comoara Căpitanului Kidd, celebrul pirat din secolul al 17-lea, este falsă, fiind de fapt o bucată de balast de plumb folosită pentru a echilibra navele.
    Arheologii au făcut o remarcabilă descoperire în Bavaria, unde, în timpul unei excavaţii au dezgropat un covrig făcut acum 250 ani.
    Un crucifix descoperit de un arheolog amator danez datează dinaintea anului când se credea că vikingii s-au creştinat în Danemarca.
    Arheologii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic au descoperit o ofrandă dedicată lui Mictlantecuhtli sau Zeul Morţii, într-un altar considerat a fi de la mijlocul secolului al 14-lea, la sud de Marele Templu din situl Tehuacan, Puebla, Mexic.