Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    În jurul Insulelor Pitcairn va fi creată o uriaşă rezervaţie

    Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale.



    Insulele Pitcairn.


    Zona din Pacific va acoperi 834000 km pătraţi, mai mult decat dublul suprafaţei de teren a Insulelor Britanice.

    Marea Britanie are deja cea mai mare rezervaţie maritimă continuă pe deplin protejată, din lume, în jurul insulelor Chagos din Oceanul Indian.

    Această zonă, stabilită în 2010, are o suprafaţă de 640000 km pătraţi. US Pacific Remote Islands Marine National Monument are o suprafaţă mai mare, de 1,2 milioane km pătraţi, dar nu este continuă.

    Pitcairns sunt unul dintre grupurile de insule cele mai îndepărtate din lume. Teritoriul britanic de peste mări include patru insule: Pitcairn, Henderson, Ducie şi Oeno.

    Pitcairn este insula principală cu o populaţie de aproximativ 60 de persoane. Apele de aici găzduiesc o comunitate complexă de corali şi unele specii unice de peşti. De asemenea, zona este ocupată de multe specii de păsări de mare, unele pe cale de dispariţie.

    Sunt în curs discuţii între Global Ocean Legacy al Pew Charitable Trusts şi guvernul Marii Britanii pentru stabilirea unei rezervaţii şi în jurul Insulei Ascension şi a Insulelor Sandwich de Sud.

    Chile urmează să stabilească o rezervaţie în jurul Insulei Paştelui în acest an, iar Palau este în discuţii pentru a desemna ca rezervaţie apele din jurul său.

    20 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O erupţie vulcanică submarină a creat o nouă insuliţă lângă insula Nishinoshima din grupul Ogasawara, la aproximativ 1000 km Sud de Tokio. Insuliţa este o bucată ovală de teren de 200 metri lungime.
    Seismul din Nepal a făcut că Muntele Everest să piardă 2,5 centimetri din înălţime, conform cu ultimele date recepţionate de la sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene.
    Bucăţi de brânză găsite pe gâtul şi pieptul unor mumii descoperite în River Cemetery Number Five din deşertul Taklamakan, China, sunt cele mai vechi din lume. Această brânză datează din anul 1615 î.Hr. Este o varietate fără lactoză şi a fost produsă de crescătorii de turme ai unei civilizaţii din Epoca Bronzului.
    Un grup de arheologi indonezieni de la National Archeology Center, Yogyakarta Archeology Center şi Yogyakarta Diving Center au descoperit în Marea Java, la aproximativ 100 kilometri de insula Karimunjawa, o epavă ce se crede că aparţine unui submarin german scufundat în al Doilea Război Mondial.
    Parfumul dulce al succesului? Un studiu al Creston's Marketing Sciences Sensory Unit răspunde la această veche întrebare şi dezvăluie adevăratul miros al succesului: bărbaţii miros a mosc iar femeile au un parfum dulce.
    Activitatea vulcanică a dat naştere la o mică insulă la sfârşitul lunii noiembrie 2013, în grupul de insule Ogasawara, la 1000 km sud de Tokyo. Oamenii de ştiinţă au crezut că insula nu va supravieţui erodarii valurilor şi tasării dată de gravitaţie şi de răcirea rocilor, dar activitatea vulcanică continuă, iar insuliţa este în creştere.