Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Inmarsat lansează al doilea satelit Global Xpress

    Compania de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat din Marea Britanie, a lansat a doua navă spaţială din seria I5. Platforma de 7 metri lungime şi 6,1 tone, a fost transportată pe orbită de o rachetă Proton M, trimisă de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.


    Seria I5 va avea in total patru nave, ce vor completa constelaţia din noua generaţie Global Xpress a Inmarsat şi care, cu o investiţie de un miliard de lire sterline va reprezenta cel mai mare proiect spaţial din Marea Britanie.

    I5-F2 a fost eliberat pe orbita de transfer luni, la ora 04:02 GMT, la o distanţă de 65000 km de Pământ, după o călătorie de 15 ore şi jumătate. În zilele următoare, platforma va utiliza sistemul propriu de propulsie pentru a se plasa într-o poziţie staţionară la 36000 km deasupra Ecuatorului.

    2 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă condusă de Universitatea din Colorado Boulder a descoperit un scut invizibil la peste 11500 km deasupra Pământului, care opreşte electronii ucigaşi emişi de furtunile solare, ce trec cu viteze apropiate de viteza luminii în jurul planetei şi constituie o ameninţare pentru astronauţi, sateliţi şi alte sisteme spaţiale.
    Oamenii de ştiinţă au acum o estimare bună pentru vârsta unuia dintre cele mai neobişnuite sisteme planetare descoperite până în prezent - TRAPPIST-1, un sistem de şapte lumi de mărimea Pământului ce orbitează o stea pitică ultra-rece, la aproximativ 40 de ani-lumină.
    Un asteroid, de mărimea unei case, va trece pe 12 octombrie 2017 la doar 44000 km de Pământ.
    O epocă palpitantă în explorarea sistemului nostru solar s-a încheiat vineri 15 septembrie 2017, când nava spaţială Cassini a intrat în atmosfera lui Saturn, terminând turneul de 13 ani al planetei cu inele.
    Construcţia telescopului sferic cu apertură de cinci sute de metri se va încheia până în septembrie 2016, în provincia Guizhou din sudul Chinei, când va deveni cel mai mare radiotelescop de pe Pământ.
    India a păşit în rândul ţărilor care au folosit tehnologia complexă, de ultimă oră, racheta cu motor criogenic, realizată în totalitate in ţară. Racheta de 415 tone a purtat pe orbită un satelit de comunicaţii de două tone. Această tehnologie foloseşte drept combustibil un amestec de hidrogen şi oxigen lichid super-racit şi până acum a fost dezvoltată doar de câteva ţări.