Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    O modificare a tehnologiei de fabricație crește performanța bateriilor

    GH. MĂNOIU | 21 IUNIE 2023

    Oamenii de știință de la Laboratorul Național Oak Ridge, Departamentul de Energie al SUA, au descoperit că o mică modificare a tehnologiei de fabricație a crescut performanța în bateriile cu electrolit solid pentru vehicule electrice.



    O nouă metodă de presare (cerc albastru în dreapta) produce un electrolit solid mai uniform decât materialul prelucrat în mod tradițional, cu mai multe goluri (afișat ca cerc gri în stânga). Foto: Andy Sproles/ORNL, Departamentul de Energie al SUA


    Aceste baterii folosesc un electrolit solid în loc de unul lichid, potențial inflamabil.

    Când bateria se încarcă sau funcționează, ionii se deplasează între electrozi prin electrolitul dintre ei.

    O nouă metodă de presare a electrolitului solid elimină practic pungile minuscule de aer care blochează fluxul de ioni, astfel încât bateria se încarcă de două ori mai repede.

    Abordarea a implicat încălzirea presei după împrăștierea electrolitului pe ea, apoi lăsarea electrolitului să se răcească sub presiune.

    Materialul rezultat a fost de aproape 1000 de ori mai conductiv.

    Aceste rezultate demonstrează o cale de procesare a electroliților solizi la scară industrială, oferind în același timp un control fără precedent asupra structurii lor interne, pentru o baterie mai fiabilă.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în tehnologia bateriilor, găsind o modalitate de a crea o baterie eficientă folosind zinc, un metal ușor disponibil și ieftin, în locul metalelor rare utilizate în mod obișnuit în bateriile cu litiu.
    Un nou polimer capabil să susţină de 1000 de ori masa proprie, care poate fi întins şi îşi pastrează forma până la o încălzire puţin peste temperatura camerei, ar putea schimba pentru totdeauna lumea medicinei şi a modei.
    Google intenţionează să-şi consolideze prin cămăşi de protecţie făcute dintr-un material asemănător cu Kevlarul, cablurile sale submarine de fibră optică, deoarece rechinii muşcă din ele. Compania Google deţine o reţea de peste 160000 km de cablu din fibră optică, întinsă pe tot globul.
    În curând, pe străzile din China ar putea să apară tramvaie alimentate cu hidrogen. Primul astfel de mijloc de transport a fost construit în Qingdao, un oraş la 650 km sud-est de capitala Beijing, de către Sifang Company, filială a China South Rail Corporation.
    Harmony of the Seas, cel mai mare vas de croazieră din lume, a efectuat prima sa călătorie pe mare.
    În inima Saharei a fost inaugurată una dintre cele mai mari centrale solare din lume, prima etapă a unui proiect conceput pentru a stimula producţia de energie regenerabilă în Africa.