Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Jurnale de călătorie

    Șimon, Bran

    GH. MĂNOIU

    Șimon este un sat ce aparține de comuna Bran din județul Brașov. Satul se află în partea sud-vestică a comunei, de-a lungul râului Șimon, un afluent al râului Turcu.

    Se iese din Bran spre Rucăr, apoi se face stânga pe prima vale, valea râului Șimon, cam la 6 km de Castelul Bran.



    Şimon.


    Lânga Șimon se află Mănăstirea Bran. La Mănăstirea Bran, numită la început Schitul Balaban, după dealul pe care a fost ridicat, se ajunge pe un drum neasfaltat, cam la 2 km de sat. Avem până aproape de schit marcaj cruce albastră.

    Așezământul monahal de la Șimon-Bran a fost înființat în aprilie 2006.



    Castelul Bran.


    Din primăvara anului 2006 până în toamna lui 2013 așezământul a funcționat ca schit, iar la 28 octombrie 2013, Sinodul Mitropolitan al Ardealului a ridicat așezământul la statutul de mănăstire.



    Mănăstirea Bran.


    Trasee turistice montane duc din zona superioară a satului către vârful Omu din Munții Bucegi prin Șaua Strunga sau pe Valea Gaura, una dintre cele mai frumoase văi din țară.



    Gospodării în Şimon.


    Traseul marcat cu cruce albastră străbate Culmea Bălăban, apoi traversează Muchia Izvoarelor spre Muntele Gaura.

    După Mănăstirea Bran începe urcușul abrupt prin pădure, până la cota 1600, sub Șaua Polițe. Durată este de 3,5 ore și are o lungime de 6,5 km.

    Din Șaua Polițe te poți întoarce pe unde ai venit sau poți merge mai departe pe marcaj cruce roșie 4 ore până în centrul Branului, prin Valea Porții.

    Traseul marcat cu triunghi galben urmărește aproape în majoritate Valea Șimonului spre Poiana Gaura, într-o urcare continuă, dar care nu pune prea multe dificultăți.

    Lungimea traseu lui dus-întors este de aproximativ 14 km.

    Se parcurge în șapte ore spre Vf. Omu (2505 m) plecând din Țârla Boilor - Stâna Gaura - Moara Dracului - Cătunas.

    Traseul începe din capătul satului Simon, unde se termină drumul asfaltat. Avem marcaj triunghi galben până în Valea Gaura, apoi cruce roșie din Valea Gaura.

    La început drumul forestier e larg și urcarea este ușoară. Ulterior, în a doua parte a traseului, după ce se intră în pădure, drumul se transformă în potecă iar urcușul devine mai dificil.

    Cascada Moara Dracului din munții Bucegi este situată la altitudinea de 1575m.

    Apa cade de la aproximativ 20 de metri înălțime, își face intrarea în căldarea inferioară a văii Gaura, după care se pierde într-un curs subteran lăsând firul văii sec, acoperit cu bolovănișuri.

    Valea Gaura este cea mai mare vale glaciară din munții Bucegi.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Optiunile de parcare a masinii in Viena: de la parcarea pe strada, la parcarea in garajele supraetajate si pana la convenabilele Park and Ride de la marginea orasului.
    O săptămână de caniculă ne-a convins să căutăm răcoarea pădurii. Și un drum la cabana Mălăiești era cel mai potrivit.
    Într-o zi frumoasă de vară am plecat spre Bucegi. Am intrat pe Transbucegi și de la Cabana Dichiu am făcut stânga spre Bolboci...
    Cam o oră am urcat până în Șaua Capra. De aici se vede în urmă Bâlea, iar în față, în toată splendoarea lui, lacul glaciar Capra.