Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Un supervulcan ar putea erupe lângă Napoli

    Un supervulcan italian dă semne de trezire, erupţia sa putând afecta o jumătate de milion de oameni.



    Campi Flegrei, pictură de Michael Wutky, 1780.


    Campi Flegrei, sau Câmpurile Phlegraeane, este o zonă vulcanică mare, situată în zona metropolitană Napoli, una dintre zonele cele mai dens locuite din lume, cu peste 3 milioane de oameni.

    Un studiu recent făcut la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Bologna, Italia, afirmă că Campi Flegrei dă semne de erupţie. Nu este clar dacă şi când se va întâmpla, dar aceasta ar fi foarte periculos pentru populaţia din zonă.

    Vulcanul Campi Flegrei s-a format în urmă cu aproximativ 40000 de ani, când a aruncat zeci de kilometri cubi de magmă, rocă şi lavă.

    O teorie susţine că erupţia a fost atât de mare, încât a dus la dispariţia neandertalienilor.

    Ultima erupţie a avut loc în 1538, dar a fost mult mai mică. Cu toate acestea, ea a creat un nou deal, Monte Nuovo.

    Începând cu anul 2005 oamenii de ştiinţă au detectat o creştere a activităţii vulcanului, iar în 2012, starea vulcanului a generat o creştere a supravegherii lui.

    O astfel de zonă vulcanică poate da naştere la erupţii care pot avea efecte catastrofale globale, comparabile cu impactul major al unui meteorit.

    22 DECEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro.
    Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire.
    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.
    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.
    Un vast sistem de canioane, anterior necunoscut, ar putea fi ascuns sub stratul de gheaţă din Antarctica.
    Geologii de la Nanjing Normal University, Purdue University din Statele Unite şi National Taiwan University, au găsit dovezi ale unei uriaşe inundaţii care a avut loc la începutul primei dinastii de împăraţi chinezi, confirmând astfel o mai veche legendă.