Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Destinaţii

    Veliko Tărnovo, Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Oraşul vechi se afla pe trei dealuri: Tsarevets, Trapeziţa şi Sveta Gora. Veliko Tărnovo, Bulgaria.


    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei situat pe râul Yantra, este o frumoasă şi interesantă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Sveta.

    Dar, nu numai atmosfera specifică dată de casele de piatră, străduţele medievale, palatele, bisericile, cetatea Tsarevets, locurile deosebite din împrejurimi, cum ar fi satul Arbanassi, dar şi posibilităţile de cazare şi masă foarte atractive, fac ca Veliko Tărnovo să fie o destinaţie aleasă de turişti din întreaga lume.


    Țaratul vlaho-bulgar (Al doilea ţarat bulgar) în timpul domniei lui Ioniţă Caloian (Ivan Asen II) (1218-1241).
    Veliko Tarnovo a fost locuit neîntrerupt de mii de ani, perioada de maximă dezvoltare fiind între anii 1185-1393 când Tărnovo a fost capitala Ţaratului Vlaho-Bulgar sau Al II-lea Ţarat (Imperiu) Bulgar. În această perioadă, Veliko Tarnovo a fost un foarte important centru de putere, cultural şi administrativ din Europa. De aceea, el a fost numit "a treia Roma" sau "al doilea Constantinopol".

    Veliko Tarnovo are însă şi partea sa modernă - oraşul contemporan având cartiere de blocuri, mall-uri, licee, facultate, stadion, academie milatara, fără ca acestea să afecteze în vreun fel farmecul oraşului medieval.

    Atracţii turistice în Veliko Tărnovo

    Cetatea Tsarevets. Importantă atracţie turistică, a fost între anii 1185-1393 cetatea de scaun a celui de Al Doilea Imperiu Bulgar. Intrarea în cetate este 6 leva/persoană, studenţii cu legitimaţie 2 leva, iar pentru presă intrare este liberă.

    Biserica Celor Patruzeci de Mucenici (Tsarkva "Sv. Chetirideset Machenitsi"). Este o biserică ortodoxă medievală construită în anul 1230. Aici a fost descoperit mormântul lui Ioniță Caloian (Ivan Asen II) împreună cu inelul său pecete. Numele bisericii, construită şi pictată la ordinul lui Ioniță Caloian, a fost acordat în urma câştigării unei bătălii importante în ziua sărbătoririi celor Patruzeci de Mucenici.

    Biserica Sfinţii Petru şi Pavel (Tsarkva "Sv. sv. Petar i Pavel"). Este o biserică ortodoxă construită în secolul al 13-lea. În anul 1393, după cucerirea capitalei Tărnovo de către otomani, biserica a devenit pentru o scurtă perioadă sediul patriarhiei din Bulgaria. A fost reconstruită în anul 1981.

    Hanul Hadji Nikoli. A fost construit între anii 1858-1862, arhitectura sa fiind reprezentativă pentru perioada renaşterii bulgare.

    Catedrala patriarhală "Înălţarea Domnului" (Patriarsheska Katedrala "Sveto Vaznesenie Gospodne"). Construită între secolele 11-12, a fost prima catedrală ortodoxă din Veliko Tărnovo şi din partea nord-centrală a Bulgariei, fiind scaunul patriarhului Bulgariei.

    Biserica Demetrius al Thessalonicului (Tsarkva "Sv. Dimitar Solunski"). Este biserica ortodoxă unde, în anul 1185, a fost proclamată răscoala anti-bizantină condusă de fraţii Ioan Asan I şi Petru al IV-lea, răscoală care a condus la reinstaurarea imperiului bulgar (Ţaratul Vlaho-Bulgar sau Al II-lea Imperiu Bulgar) şi proclamarea capitalei la Tărnovo.

    Turnul Balduin (Balduinova kula). Conform legendei, împăratul latin Balduin I (Baldwin I) (1172–1205) a fost întemniţat şi a murit în acest turn.

    Universitatea Sfinţii Chiril şi Metodiu (Velikotŭrnovski Universitet "Sv. sv. Kiril i Metodii"). Denumită după fondatorii alfabetului bulgar, este a doua universitate ca mărime din Bulgaria.

    Grupul statuar al fraţilor Asan/Asen: Petru al IV-lea (Petăr IV/Teodor), Ioan Asan I (Ivan Asen I) şi Ioniță Caloian (Ivan Asen II). Cei trei fraţi au întemeiat dinastia Asăneștilor de conducători ai statului medieval numit Ţaratul Vlaho-Bulgar sau Al II-lea Ţarat Bulgar, între 1187 și 1280.

    Strada cu meştesugari "Samovodska Charshia".

    Muzeul Arheologic.

    Alte atracţii în zona Veliko Tărnovo

    Mănăstirea Kilifarevo (Mănăstirea Kilifarevski sau Mănăstirea Naşterii Maicii Domnului), se află la aproximativ 5 km de localitatea cu acelasi nume, la sud de Veliko Tărnovo.

    Satul Arbanassi. Aflat la 4 km distanţă de Veliko Tărnovo, satul este cunoscut pentru atmosfera încantatoare, bisericile frumoase, casele din piatra şi mai ales pentru pensiunile turistice.

    Hanul Arbanashki (Casa Hadjihristov), situat în satul Arbanassi, reprezintă o locuinţă tradiţională bulgărească construită în anul 1646.

    Cascada Kaya Bunar sau Cascada Hotnitsa (Hotnishki vodopad). Se află la 18 km de Veliko Tărnovo.

    Podul Belenski de peste râul Yantra. Se afla pe drumul E85 la intrarea în oraşul Byala. A fost construit între anii 1865 – 1867, fiind reprezentativ pentru arhitectura din timpul renaşterii bulgare.

    Mănăstirea Rupestră Basarabov (Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov)

    Nicopolis ad Istrum. Este un fost oraş roman şi bizantin fondat de împăratul Traian în anii 101-106 în memoria victoriei asupra dacilor. Ruinele sale sunt situate în satul Nikyup, la 20 km nord de Veliko Tărnovo.

    Clima

    Veliko Tarnovo are o climă temperată: ierni reci cu zăpadă şi veri fierbinţi. Ianuarie este cea mai friguroasă lună, cu o medie a temperaturii minime de −3°C, iar august este cea mai caldă lună cu o medie a temperaturii maxime de 31°C. Dar, sau înregistrat şi extreme −28,1°C iarna şi 43,1°C vara. Pentru prognoza la zi vezi vremea în Veliko Tărnovo.

    Moneda

    Leva (BGN) este moneda naţionala a Bulgariei, 1 Leva = 100 stotinki
    1 Euro = 1,96 Lv,
    1 Leva = 2,29 lei,
    1 Leu = 0,44 Lv (valori aproximative)

    Preţuri

    Nivelul preţurilor (estimativ):
    1 bere (0,5 l) = 0,8- 1,5 Lv
    1 coca-cola (0,3 l) = 0,7 - 1 Lv
    1 apa minerala (0,5 l) = 0,60 - 0,80 Lv

    Cazare:
    Buget mic: 15 - 25 Lv
    Buget mediu: 25 - 45 Lv
    Buget mare: 45 -65 Lv
    De luxe: peste 65 Lv

    Cum ajung la Veliko Tărnovo

    Veliko Tărnovo se află situat la 184 km de Bucureşti (via Ruse) şi la 119 km de oraşul Giurgiu. Se poate ajunge cu autoturismul pe ruta: Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Byala - Veliko Tărnovo.

    Atenţie: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva sau 5 euro pentru 7 zile.

    La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.

    Aspecte privind siguranţa călătoriei la Veliko Tărnovo

    • Datorită faptului ca străzile oraşului sunt înguste, locurile de parcare sunt rare. Este recomandat ca maşina să fie parcată numai în parcări sau în locuri absolut sigure, în caz contrar există un risc foarte mare ca maşina să fie ridicată de administraţia oraşului.

    • În Bulgaria limita de viteză este strică, deci este recomandat sa nu se depăşească viteza maximă valabilă pentru sectorul de drum respectiv.

    De reţinut

    • Iniţial Veliko Tărnovo s-a numit Ternovgrad - Oraşul (grad) Tronului (Turn) sau Turnovo. Veliko (Mare), s-a adăugat în anul 1965 pentru a sublinia importanţa vechii capitale a Bulgariei.

    • Balduin I (Baldwin I) (1172–1205) a fost primul împarat al Imperiului latin de Constantinopol, fiind unul dintre liderii proeminenţi ai celei de-A Patra Cruciade (1202–1204), care a dus la cucerirea de către latini a Constantinopolui şi a unor părţi mari din Imperiul Bizantin, fondând Imperiul Latin, de asemenea cunoscut sub numele Romania. În ultima sa bătălie, Bătălia de la Adrianopole, Balduin I a fost invins de către Ioniță Caloian, împăratul Bulgariei, petrecându-şi ultimele zile ca prizonier al acestuia.

    Imagini din Veliko Tărnovo



    Vechiul oraş Veliko Tărnovo se afla pe trei dealuri: Tsarevets, Trapeziţa şi Sveta Gora.



    Veliko Tărnovo. În fundal se vede fortăreaţa Tsarevets.



    Veliko Tărnovo, intrarea dinspre cetatea Tsarevets în Piaţa Tsar Asen I.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Biala este o mică staţiune pe coasta bulgară a Mării Negre, situată la 60 km de oraşul Varna. Localitatea atrage prin atmosfera pastorală şi peisajul pitoresc. Faleza este înaltă, iar plaja nisipoasă este lungă şi relativ îngustă. Apa mării este caldă şi curată, iar fundul mării avanseaza lent.
    Creta este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Grecia. Peste doua milioane de turisti viziteaza in fiecare an Creta. Insula are plaje si statiuni excelente, dar si munti ai caror varfuri raman acoperiti cu zapada aproape tot anul, chei muntoase impresionante, peisaje desertice, orase metropolitane si sate traditionale.
    Insula Corfu este una dintre cele mai înverzite insule greceşti, fiind o destinaţie turistică aparte faţă de celelalte insule greceşti.
    Atena este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, cu o vechime de cel putin 3400 de ani. Atena este un oras foarte aglomerat, cladirile avand maximum 3-4 etaje. Este locul de nastere al Jocurilor Olimpice.
    Insula Rodos este cea mai mare dintre insulele Dodecaneze ce aparţin Greciei. A fost renumită în întreaga lume pentru Colosul din Rodos, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, iar astăzi este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa.
    Yailata este o rezervaţie arheologică din Bulgaria, pe coasta Mării Negre, la 47 km distanţă de Vama Veche. Ea cuprinde peste 100 de peşteri-locuinţă datate din secolul a 5 î.e.n., trei necropole săpate în rocă, o fortăreaţă construită la sfârşitul secolului al 5-lea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării şi alte patru morminte din perioada antică.