Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Zonă vulcanică vastă descoperită în Antarctica la 2 kilometri sub gheaţă

    Geologii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au identificat o zonă vulcanică vastă, cu 91 de vulcani noi, cu înălţimi de 100 până la 3850 m, acoperiţi cu gheaţă.



    Mt. Murphy, un vulcan din Antarctica de Vest.


    Până în prezent, doar 47 de vulcani au fost identificaţi în regiune. Acum, după noile descoperiri, numărul de vulcani din Antarctica de Vest aproape s-a triplat.

    Cercetătorii au încercat să identifice vârfuri de bazalt, similare cu cele din alte regiuni vulcanice.

    Ei au folosit date din studii anterioare, obţinute cu ajutorul radarului, pe care l-au comparat cu datele obţinute de sateliţi şi de alte studii aeriene, în căutarea de indicii ale prezenţei conurilor vulcanice.

    Geologii nu ştiu încă cât de activi au fost aceşti vulcani în trecut. Dacă unul dintre aceşti vulcani ar erupe acum, ar putea destabiliza gheaţa din vestul Antarcticii.

    Însă a fost avansată o ipoteză interesantă. Vulcanii au devenit deosebit de activi în regiunile care şi-au pierdut pătura de gheaţă, cum ar fi Islanda şi Alaska. Fără greutatea gheţarilor, presiunea exercitată asupra vulcanilor scade şi sunt facilitate erupţiile.

    3 SEPTEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Evaluarea măsurătorilor osoase arată că rămăşiţele găsite în 1940 pe o insulă îndepărtată din Pacificul de Sud sunt probabil ale legendarului pilot american Amelia Earhart, arată o nouă analiză realizată la Universitatea din Tennessee, Statele Unite.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Până în prezent, doar despre trei cratere largi din nordul Rusiei s-a ştiut, provocate fie de încălzirea suprafeţei datorită condiţiilor climatice neobişnuit de calde, fie de o falie geologică, care a condus la o eliberare mare de hidraţi.
    Sute de bile mari, verzi, ce par a fi făcute din muşchi sau alge, au apărut pe plaja Dee Why de lângă oraşul North Shore, la nord de Sydney, Australia, provocând teamă şi curiozitate printre localnici care au declarat că nu au mai văzut un astfel de fenomen.
    O pictură pierdută, veche de 118 de ani, realizată de către unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori din Marea Britanie a fost descoperită în Antarctica.
    Monstrul din Loch Ness este cel mai probabil un somn mare, potrivit lui Steve Feltham, un expert care a petrecut 24 de ani în căutarea lui Nessie.