Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    A fost construit un senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf

    Inginerii de la Universitatea California, Berkeley, au construit primul senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf, care poate fi implantat în organism, pentru a monitoriza în timp real nervii interni, muşchii sau diverse organe, pentru a stimula sistemul imunitar sau pentru a combate inflamaţiile.



    Un dispozitiv plasat în creier ar ajuta un paraplegic.


    Cam de mărimea unui bob mare de nisip de un milimetru cub, implantat în laborator în muşchii şi în nervii periferici, aşa-numitul praf neuronal, foloseşte ultrasunete atât pentru alimentare cât şi transmiterea măsurătorilor.

    El conţine un cristal piezoelectric, care transformă vibraţiile ultrasunetelor din exteriorul corpului în energie electrică, pentru a alimenta un tranzistor care se află în contact cu un nerv sau cu o fibră de mușchi. Un vârf de tensiune în fibră modifică circuitul şi vibraţia cristalului, care schimbă ecoul detectat de către receptorul cu ultrasunete.

    Cercetătorii construiesc în prezent un dispozitiv din filme subţiri biocompatibile, care ar putea rămâne în organism, fără degradare, pentru un deceniu sau mai mult.

    Senzorii sunt suficient de mici pentru a avea o aplicabilitate bună în sistemul nervos periferic, pentru controlul vezicii urinare sau pentru suprimarea apetitului, de exemplu.

    Tehnologia nu permite încă atingerea dimensiunii de 50 de microni, de care ar fi nevoie pentru implantarea în creier şi în sistemul nervos central.

    7 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipa elvetiana a anuntat ca primul zbor international al unui avion alimentat cu baterii solare va avea loc dupa 2 mai, anul acesta. Avionul se numeste 'Solar Impulse' si urmeaza sa zboare din Elvetia in Belgia, urmand a ateriza pe aeroportul din Bruxelles.
    Agenţia spaţială americană a făcut echipă cu Microsoft pentru a dezvolta un software nou care va permite oamenilor de ştiinţă să lucreze pe Marte folosind o tehnologie numit Microsoft HoloLens.
    Trenul japonez cu sustentaţie magnetică Maglev a stabilit un nou record de viteză, de 590 kilometri pe oră. Săptămâna viitoare, se va face o nouă încercare pentru a aduce acest record la 600 kilometri pe oră, a declarat compania feroviară Central Japan Railway Company.
    Grafenul a fost privit de la început ca un material miraculos care ar putea revoluţiona multe industrii. Dar ar putea fi mai periculos decât era de aşteptat, deoarece se răspândeşte cu uşurinţă în mediu.
    Cercetătorii de la Information Technology University din Lahore, Pakistan, în colaborare cu o echipă de la University of California, au dezvoltat o reţea portabilă pentru telefoane mobile, alimentată cu energie solară, care poate fi utilizată în caz de catastrofe, cum ar fi inundaţii şi cutremure, când comunicaţiile regulate sunt perturbate.
    Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.