Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    A fost descoperit cel mai mare dinozaur prădător din Europa


    Torvosaurus gurneyi, cel mai mare prădător terestru descoperit în Europa, avea 10 metri lungime, era un therapod care stătea pe două picioare şi avea dinţi ascuţiţi de 10 cm lungime. Craniul avea 1,2 metri lungime. A trăit acum 150 de milioane de ani, în timpul perioadei Jurassic şi a fost în fruntea piramidei trofice.



    Torvosaurus gurneyi. Foto: Scott Hartman, Carol Abraczinskas, Simão Mateus, Christophe Hendrickx, Octávio Mateus/PlosOne.


    Torvosaurus gurneyi avea o mărime considerabilă, dar nu era de nivelul lui T. Rex. Dinozaurii de pradă din Jurassic erau mai mici decât cei din Cretacic, care au fost cei mai mari cunoscuţi până acum.

    Rămăşiţele de Torvosaurus gurneyi au fost descoperite în Formatiunea Lourinhã, de-a lungul Oceanului Atlantic, la aproape 70 km nord de Lisabona, un site cu o cantitate mare de fosile de dinozaur, asemănător cu site-ul Morrison din Utah.

    Fosilele dinozaurului au fost găsite în 2003. La inceput s-a crezut că apartin lui Torvosaurus tanneri din America de Nord, dar gurneyi are mai puţini dinţi, iar gura şi oasele au o formă şi structură diferită de ruda sa.

    La vremea când a trăit acest dinozaur, terenul făcea parte dintr-o insulă mare, mult mai aproape de America decât este acum. Era o câmpie străbătută de un râu, aridă vara şi umedă iarna. Aici trăia o gamă largă de dinozauri, sauropozi cu gât lung, ankilozauri, stegosauri, alături de crocodili, broaşte ţestoase, reptile zburătoare şi mici mamifere.

    GH. MĂNOIU | 23 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că o serie de îngheţuri şi dezgheţuri rapide ar fi putut fi "scânteia vitală" pentru ca viaţa să pornească pe Pământ. Este probabil că celulele vii au evoluat in mod natural de la o supă biochimică in primele zile ale planetei noastre.
    Dinozaurii au avut sânge cald ca mamiferele de astăzi, susţine un om de ştiinţă de la Stony Brook University din New York care a analizat metabolismul lor folosind ratele de masă corporală şi de creştere deduse din fosilele de specii.
    Noile cercetări ale oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din California au arătat modul în care pinguinii imperiali sunt capabili să se scufunde la adâncimi de peste 500 metri şi să rămână sub apă timp de 27 minute, mai adânc şi mai mult decât oricare dintre alte specii de păsări.
    Un fulger puternic poate produce un fel de presiune masivă necesară pentru a crea lamele de şoc, structuri atomice despre care se credea anterior că rezultă doar dintr-un impact meteoric sau o explozie nucleară.
    Cercetătorii de la University of Edinburgh şi American Museum of Natural History au analizat un craniu fosil vechi de 90 milioane de ani al unei reptile dispărute şi au declarat că au găsit răspunsul la întrebarea cum şi-au pierdut şerpii picioarele.
    Un grup de cercetatori de la Scoala Veterinara din Lyon, in frunte cu Dr. Dominique Autier-Dérian au facut un studiu asupra capacitatii cainilor de a deosebi alti caini intre diverse imagini de specii de animale si chipuri de oameni, postate pe un ecran de computer.