Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Afectiuni

    Amenoreea

    Ce este amenoreea?

    Amenoreea este absenta unei perioade menstruale.

    Amenoreea primara este cea in care prima menstruatie a unei tinere nu apare pana la varsta de 16 ani.

    Amenoreea secundara apare atunci cand au existat menstruatii regulate, dar apoi menstruatiile s-au oprit pentru cel putin trei luni (aceasta poate include perioada de sarcina).

    Care sunt semnele amenoreei?

    Principalul semn al amenoreei este lipsa unei menstruatii.

    Perioadele menstruale regulate reprezinta un semn al sanatatii generale a organismului. Lipsa unei menstruatii poate insemna o sarcina sau avertizarea unei nereguli. Este importanta anuntarea medicului in cazul absentei unei menstruatii astfel incat acesta sa poata sa afle ce se petrece in organism.

    Amenoreea nu este o boala, in schimb ea este de obicei un simptom al unei alte afectiuni. In functie de acea afectiune, o femeie poate avea si alte simptome, precum dureri de cap, tulburari de vedere, caderea parului, sau par facial in exces.

    Care sunt cauzele amenoreei?

    Amenoreea este simptom pentru o varietate de afectiuni, cu grade diferite de gravitate.

    Amenoreea primara

    - Anormalitatile cromozomiale sau genetice pot cauza epuizarea timpurie a ovulelor si foliculilor implicati in menstruatie
    - Bolile hipotalamusului sau glandei pituitare si problemele fizice, cum ar fi problemele cu organele de reproducere, pot intarzia pornirea menstruatiilor.
    - Exercitiile fizice moderate sau excesive, tulburarile alimentare (precum anorexia nervoasa), stresul fizic sau psihic extrem, sau o combinatie a acestora pot perturba ciclul menstrual normal.

    Amenoreea secundara

    Aceasta problema este mai frecventa decat amenoreea primara.

    - Printre cauzele frecvente se afla multe dintre cele pentru amenoreea primara, ca si sarcina, anumite contraceptive, alaptarea, stresul mental si anumite medicamente.
    - Problemele hormonale implicand hipotalamusul, glanda pituitara, tiroida, ovarele sau glandele suprarenale pot de asemenea cauza amenoree.
    - Greutatea corporala foarte redusa a unei femei poate determina uneori si oprirea menstruatiilor.

    La femeile cu insuficienta ovariana prematura menstruatiile regulate inceteaza inainte de menopauza.

    Care este tratamentul pentru amenoree?

    Tratamentul pentru amenoree depinde de cauza care sta la baza acesteia. Unele schimbari ale stilului de viata pot ajuta atunci cand amenoreea este determinata de probleme de greutate, stres sau activitate fizica. Alteori, pot fi de ajutor medicamentele si contraceptivele orale. Pentru mai multe informatii, consultati medicul.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Durerea pelviana este un termen pe care cadrele medicale il folosesc pentru a descrie durerea care are loc mai mult in zona abdominala inferioara sau numai in aceasta zona. Poate fi o durere permanenta, sau cu intermitente.
    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism.
    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala.
    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.
    Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect. Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni.
    Persoanele cu sindrom Prader-Willi au o problema cu hipotalamusul, o parte a creierului care in mod normal controleaza senzatiile de satietate sau foame. Ca rezultat, ei nu se simt niciodata satui si au o nevoie constanta de a manca pe care nu si-o pot controla.