Ştiri şi informaţii din toată lumea. 27 aprilie 2024

    Ştiinţa şi sănătatea

    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia. »
    Cercetările efectuate la Universitatea din Granada, IDIBELL, Institutul Catalan de Oncologie și Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, au relevat legătura dintre poluanții mediului și cancerul endometrial. »
    S-a descoperit că o dietă bogată în sare duce la infecții bacteriene severe. »
    Amărăciunea berii, atât de apreciată de oameni, pare sa fie potrivită și pentru lupta împotriva microorganismelor; cel puțin așa spun oamenii de știință, care au găsit substanțe cu acțiune antivirală în floarea de hamei, plantă folosită la fabricarea berii. »
    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente. »
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric. »
    Peste un milion de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare a aerului, Asia reprezentând aproape două treimi dintre toate decesele. »
    Fumatul de canabis crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu susținut de National Institutes of Health, din Statele Unite. »
    Institutul Internațional de Cercetare a Orezului a anunțat că a descoperit genele responsabile pentru indicele glicemic scăzut și ultra-scăzut în orez. »
    Oamenii de ştiinţă au descoperit o substanţă chimică în sânge care indică dacă va avea o scădere în funcţionarea creierului. Cazurile de demenţă la nivel global s-ar putea tripla până în 2050 şi nu există nici un tratament. »
    Un fruct de pădure nativ pentru America de Nord ar putea consolida eficacitatea unui medicament chimioterapic utilizat in mod obişnuit pentru tratarea cancerului pancreatic. »
    Oamenii de știință de la Cambridge au descoperit modul în care postul ajută la reducerea inflamației – un efect secundar potențial dăunător al sistemului imunitar al organismului, care stă la baza unui număr de boli cronice. »
    Conform cercetătorilor de la Universitatea Rutgers din New Jersey, bacteriile pot contamina instantaneu alimentele care cad pe podea. »
    Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit o supraactivare în multe regiuni ale creierului, inclusiv în lobii frontali și parietali și amigdala, la copiii cu tulburări de anxietate. »
    Cercetătorii brazilieni au constatat un set de modificări moleculare prezente în creierul și sângele persoanelor care s-au sinucis. »
    Un studiu realizat la Massachusetts General Hospital, din Statele Unite, constată o legătură între lipsa de informaţii paternale pe certificatele de naştere ale sugarilor şi creşterea factorilor de risc de obezitate în copilarie. »
    La persoanele cu boala Alzheimer, modificările care stau la baza creierului asociate cu demența încep de obicei cu mulți ani, sau chiar decenii, înainte de un diagnostic. »
    Stresul excesiv în adolescență poate provoca modificări ale profilului genelor exprimate în creier, în special cele legate de funcțiile bioenergetice. Astfel de modificări afectează procesul de respirație celulară și aceasta ar fi asociată cu probleme de comportament și tulburări psihice la vârsta adultă. »
    O plimbare de 30 de minute, la intensitate moderată, este capabilă să reducă tensiunea arterială la pacienții cu poliartrită reumatoidă. »
    Existenta unor agenti antimicrobieni in diverse secretii ale organismelor multicelulare a fost descoperita acum mult timp. Dar nu s-a stiut cum produsi ai plantelor si animalelor distrug germenii daunatori. O echipa internationala de cercetatori a studiat modul lor de actiune. »
    Un studiu realizat de Universitatea Oxford, a arătat că o creştere a consumului de acizi graşi omega-3 care se găsesc în uleiul de peşte şi alte fructe de mare, ajută copiii să aibă un somn mai bun. »
    Cercetatorii de la University of California Irvine, din Statele Unite, au studiat extractul din Rhodiola rosea, planta utilizata de secole in Europa si Asia de nord pentru efectul sau antistres, si au constatat ca el creste speranta de viata la musculitele de fructe cu aproape 24%. »
    Potrivit unui studiu făcut de cercetători de la University of Southern California, European Commission Joint Research Centre, Brescia University School of Medicine, Universidad San Francisco de Quito şi alte câteva institute din Italia şi Statele Unite, prea multe proteine ar putea fi o cauză de deces pentru persoanele de vârstă mijlocie care consumă multă carne, lapte şi brânzeturi. »
    Sindromul oboselii cronice nu este o boală psihologică, ci biologică, afirmă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite. »
    Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center au ajuns la concluzia că acumularea de cupru în creier este unul dintre factorii de mediu principali care declanşează şi favorizează evoluţia bolii Alzheimer, prin împiedicarea curăţării celulare şi accelerarea acumulării de proteine toxice. »
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda. »
    O echipă de cercetători a descoperit un nou mecanism molecular responsabil de efectele antiobezitate ale administrării de melatonină, un hormon secretat în timpul întunericului nopţii de glanda pineală. »
    Cercetătorii de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă au identificat compuşi prezenţi în morcovi şi pătrunjel care ar putea creşte eficienţa tratamentelor de chimioterapie. »
    Studiul a făcut posibilă găsirea de noi proprietăți ale pulpei acestui fruct care ar putea fi utilizate pentru tratamentul patologiilor metabolice cu bază oxidativă și inflamatorie precum diabetul, obezitatea, sindromul metabolic sau disbioza intestinală. »
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D. »
    Este posibil ca cei care suferă de boala Alzheimer să nu-şi fi pierdut amintirile, ci doar să aibă dificultăţi la accesarea lor, şi un posibil tratament le-ar putea face din nou accesibile. »
    Un nou studiu arată că un grup de medicamente utilizate pe scară largă ca analgezice, pot creşte riscul de a avea atac de cord. »
    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă. »
    Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate. »
    Conform unui nou studiu, activităţile în care adulţii captează atenţia copiilor preşcolari cu autism, fie arătând spre jucării, fie folosind alte gesturi pentru a le direcţiona atenţia, duce la o creştere pe termen lung a capacităţii lor de exprimare. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: