Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Fumatul de canabis duce la atac de cord și accident vascular cerebral

    Fumatul de canabis crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu susținut de National Institutes of Health, din Statele Unite.



    Fumatul de canabis duce la atac de cord și accident vascular cerebral. Foto: Shelby Ireland/Unsplash


    Studiul a folosit date de la aproape 435000 de adulți americani și este printre cele mai mari studii care au explorat relația dintre canabis și evenimentele cardiovasculare.

    Studiul a constatat că utilizarea zilnică a canabisului - predominant prin fumat - a fost asociată cu o creștere a probabilității de atac de cord cu 25% și cu o probabilitate crescută de accident vascular cerebral cu 42%.

    Utilizarea mai puțin frecventă a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare.

    Aproximativ 75% dintre respondenții studiului au raportat că au consumat în principal canabis prin fumat, iar 25% dintre respondenți au raportat că au consumat canabis printr-o altă metodă decât fumatul, cum ar fi vapoarea, băutul sau consumul de droguri.

    Toxinele sunt eliberate atunci când canabisul este ars, similar cu toxinele din fumul de tutun.

    Cercetătorii notează că, pe lângă toxine, receptorii endocannabinoizi – partea celulelor responsabile cu recunoașterea tetrahidrocanabinolului (THC), principalul ingredient psihoactiv al canabisului – sunt răspândiți în țesuturile cardiovasculare ale corpului și facilitează riscurile cardiace.

    Consumul de canabis a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani deoarece percepțiile negative asupra consumului acestuia au scăzut, potrivit sondajelor privind consumul de droguri. În Statele Unite, canabisul este acum legal în 38 de state pentru uz medicinal și în 24 de state pentru uz recreațional.

    In afară de riscurile cardiovasculare utilizarea canabisului afectează creierul și plămânii.

    7 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Institutul Internațional de Cercetare a Orezului a anunțat că a descoperit genele responsabile pentru indicele glicemic scăzut și ultra-scăzut în orez.
    Oamenii de știință de la Cambridge au descoperit modul în care postul ajută la reducerea inflamației – un efect secundar potențial dăunător al sistemului imunitar al organismului, care stă la baza unui număr de boli cronice.
    Cercetătorii brazilieni au constatat un set de modificări moleculare prezente în creierul și sângele persoanelor care s-au sinucis.
    Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit o supraactivare în multe regiuni ale creierului, inclusiv în lobii frontali și parietali și amigdala, la copiii cu tulburări de anxietate.
    Stresul excesiv în adolescență poate provoca modificări ale profilului genelor exprimate în creier, în special cele legate de funcțiile bioenergetice. Astfel de modificări afectează procesul de respirație celulară și aceasta ar fi asociată cu probleme de comportament și tulburări psihice la vârsta adultă.
    O plimbare de 30 de minute, la intensitate moderată, este capabilă să reducă tensiunea arterială la pacienții cu poliartrită reumatoidă.