Ştiri şi informaţii din toată lumea. 27 aprilie 2024

    Afecţiuni

    Boala Alzheimer este o tulburare ireversibila a creierului, corelata cu varsta, si care evolueaza de-a lungul anilor. Initial, persoanele au pierderi ale memoriei si confuzie, care pot fi interpretate gresit ca fiind de tipul modificarilor de memorie ce sunt uneori asociate cu batranetea obisnuita. »
    Amenoreea este absenta unei perioade menstruale. Perioadele menstruale regulate reprezinta un semn al sanatatii generale a organismului. Lipsa unei menstruatii poate insemna o sarcina sau avertizarea unei nereguli. »
    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa. »
    Autismul este o tulburare complexa de dezvoltare neurobiologica care se manifesta pe tot parcursul vietii. Uneori poarta numele de dizabilitate de dezvoltare, intrucat de obicei se manifesta inainte de varsta de 3 ani, in perioada de dezvoltare si genereaza intarzieri sau probleme ale diferitelor abilitati, gravitatea crescand de la copilarie spre varsta adulta. »
    Colita microscopica reprezinta inflamarea intestinala vizibila doar la microscop. Colita microscopica face parte din grupul de boli inflamatorii intestinale (BII) datorate acumularii excesive de celule albe ale sangelui in mucoasa intestinala. »
    Colita ulcerativa este o boala care provoaca inflamatii si leziuni, numite ulceratii, asupra mucoaselor rectului si colonului. Ulceratiile se formeaza acolo unde inflamatia distruge celulele care de obicei captusesc colonul, apoi produce sangerari si puroi. Inflamatia colonului provoaca de asemenea golirea frecventa a colonului, cauzand diaree. »
    Defectele de tub neural sunt defecte ale creierului si maduvei spinarii care apar la nastere. »
    Diabetul gestational, cunoscut si ca diabet gestational mellitus, sau diabet de sarcina, este un tip de diabet pe care il pot avea doar femeile insarcinate. Daca o femeie face diabet atunci cand este insarcinata, dar nu a avut niciodata inainte, atunci ea are diabet gestational. »
    Se crede ca problemele de control al vezicii urinare sunt legate de inaintarea in varsta. Adevarul este insa ca femeile de toate varstele pot prezinta scapari involuntare ale urinei. »
    Durerea pelviana este un termen pe care cadrele medicale il folosesc pentru a descrie durerea care are loc mai mult in zona abdominala inferioara sau numai in aceasta zona. Poate fi o durere permanenta, sau cu intermitente. »
    Atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia apare endometrioza. Aceste tesuturi se dezvolta deseori pe suprafata organelor din pelvis si abdomen, acolo unde nu ar trebui sa se dezvolte. »
    Defectele din nastere sunt anormalii structurale sau functionale prezente la nastere si care determina dizabilitati fizice sau mentale. Cercetatorii au identificat mii de diferite defecte din nastere. In mod curent, defectele din nastere sunt principala cauza a mortii bebelusilor in primul an de viata. »
    Fenilcetonuria sau PKU este o boala de metabolism mostenita genetic care, netratata, poate cauza dizabilitati intelectuale si de dezvoltare. In PKU, corpul nu poate procesa o portiune a proteinei numita fenilalanina (Phe), prezenta in aproape toate alimentele. »
    Fibroza chistică (FC) este o boala mostenita care devasteaza plamanii si multe alte organe din corp. »
    Hematuria este prezenta in urina a celulelor rosii de sange (RBC, hematii). In hematuria microscopica, vazuta cu ochiul liber, urina apare normal, insa prin examinarea la microscop prezinta un mare numar de hematii. Hematuria macroscopica poate fi vazuta cu ochiul liber – urina este rosie sau are culoarea colei. »
    Hipercalcemia apare la 10%-20% din oamenii care au cancer, si este mai putin frecventa la copii. Cancerele cel mai des asociate cu hipercalcemie sunt cancerul de san si cel de plamani, ca si anumite cancere de sange, in special mielomul multiplu. »
    Este o problema obisnuita marirea in volum a prostatei pe masura ce un barbat imbatraneste. Doctorii numesc aceasta afectiune hiperplazie benigna de prostata (HBP), sau hipertrofie benigna de prostata. »
    Hiperplazia suprarenala congenitala, cunoscuta si sub denumirea de CAH sau Deficienta de 21-hidroxilaza, este o tulburare genetica de deficit a glandelor suprarenale, care afecteaza sanatatea generala a organismului, cresterea si dezvoltarea acestuia. »
    Rinichii joaca un rol important in pastrarea tensiunii arteriale intr-un domeniu normal de valori, tensiunea arteriala putand in schimb si ea sa afecteze sanatatea rinichilor. Tensiunea arteriala ridicata, numita si hipertensiune, poate dauna rinichilor si conduce catre boala cronica de rinichi. »
    Hipoparatiroidismul este o boala in care corpul nu produce suficient hormon paratiroidian (PTH). Acest hormon regleaza cantitatea de calciu si fosfor din oase si sange. Scaderea nivelului de PTH conduce la nivele scazute de calciu si nivele ridicate de fosfor in sange. »
    Unele operatii de devieri intestinale – denumite operatii de ostomie – deviaza o parte a intestinului gros sau a celui subtire catre o deschidere din abdomen in care este creata o stoma. Un chirurg creeaza o stoma prin rularea capatului intestinului inapoi catre el insusi, ca manseta unei camasi, si prin coaserea lui de peretele abdominal. »
    Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect. Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni. »
    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism. »
    Termenul de insuficienta ovariana prematura descrie oprirea functionarii normale a ovarelor unei femei inaintea varstei de 40 de ani. Unele persoane folosesc termenul de insuficienta ovariana primara pentru a descrie aceasta afectiune. Ea este cunoscuta si ca hipogonadism hipergonadotropic. »
    Intoleranta la lactoza reprezinta inabilitatea sau abilitatea insuficienta de a digera lactoza, un zahar care se gaseste in lapte si produsele lactate. Intoleranta la lactoza este cauzata de un deficit al enzimei lactaza, care este produsa de celulele care captusesc intestinul subtire. »
    Pietrele la rinichi constituie una dintre cele mai obisnuite tulburari ale tractului urinar. Majoritatea pietrelor la rinichi se elimina din corp fara vreo interventie medicala. Pietrele care determina simptome sau alte complicatii de durata pot fi tratate prin tehnici variate, cele mai multe neimplicand operatii majore. »
    Preeclampsia este un sindrom marcat de o crestere brusca a tensiunii unei femei insarcinate dupa saptamana 20 de sarcina. Poate afecta rinichii mamei, ficatul si creierul acesteia. Ramasa netratata, afectiunea poate fi fatala pentru mama si/sau bebelus si poate conduce la probleme de sanatate pe termen lung. »
    Pentru barbatii sub 50 de ani, problema cea mai frecventa de prostata este prostatita. Pentru barbatii trecuti de 50 de ani, problema cea mai frecventa este marirea in volum a prostatei. Aceasta afectiune este numita de asemenea hiperplazie benigna de prostata. »
    Prostatita este o afectiune dureroasa frecventa, care afecteaza indeosebi barbatii tineri si de varsta mijlocie. »
    Sindromul Cushing este o afectiune care apare atunci cand corpul unei persoane este expus la o cantitate prea mare a hormonului cortizon. »
    Sindromul Down este setul de simptome mentale si fizice care rezulta din prezenta suplimentara a unei copii a cromozomului 21. »
    Sindromul Fragile X este forma cea mai frecventa de dizabilitate intelectuala si de dezvoltare. Ea este cauzata de o modificare, o mutatie a unei gene denumita Fragile X Mental Retardation 1. »
    Sindromul intestinului iritabil este o tulburare caracterizata cel mai adesea prin crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Sindromul intestinului iritabil cauzeaza mult disconfort si suferinta, insa nu deterioreaza permanent intestinele si nu conduce catre o boala grava, precum cancerul. »
    Sindromul McCune-Albright este o boala care afecteaza oasele, pielea, si sistemul endocrin (hormonal). Ea este cauzata de o modificare (sau mutatie) a unei gene care are loc intamplator in uter. Intrucat mutatia are loc intamplator, boala nu este mostenita sau transmisa mai departe de la o generatie la alta. »
    Sindromul Menkes este o afectiune genetica care influenteaza modul in care organismul stocheaza si distribuie cuprul. »
    Sindromul nefrotic rezulta din deteriorarea glomerulilor rinichilor – micutele vase de sange care filtreaza reziduurile si excesul de apa din sange si le trimite catre vezica urinara sub forma de urina. »
    Persoanele cu sindrom Prader-Willi au o problema cu hipotalamusul, o parte a creierului care in mod normal controleaza senzatiile de satietate sau foame. Ca rezultat, ei nu se simt niciodata satui si au o nevoie constanta de a manca pe care nu si-o pot controla. »
    Sindromul Rett este o afectiune neurologica si de dezvoltare care afecteaza indeosebi femeile. Copiii cu sindrom Rett par la inceput sa se dezvolte normal, dar apoi dezvoltarea lor se opreste si chiar isi pierd deprinderile si abilitatile. »
    Sindromul Turner este o afectiune cauzata de lipsa partiala sau completa a cromozomului X. Este o boala care afecteaza doar femeile. »
    Sinuzita inseamna pur si simplu inflamarea sinusurilor – inrosirea si umflarea lor – cauzata de o infectie sau de alta problema medicala. Atunci cand oamenii spun „ma dor sinusurile”, ei se refera de obicei la simptomele de congestie si dureri in una sau mai multe dintre cele patru perechi de cavitati, cunoscute si ca sinusuri paranazale. »
    Colonul, cea mai mare portiune a intestinului gros, este o parte a sistemului digestiv, seria de organe de la gură la anus. Atunci cand exista anomalii in forma colonului sau in modul in care el se conecteaza cu celelalte organe, rezulta probleme digestive. »
    Plagiocefalia pozitionala este termenul utilizat pentru a descrie capul turtit sau deformat care poate fi rezultatul inghesuirii din perioda intrauterina sau al plasarii sugarului in aceeasi pozitie (de exemplu pe spate) perioade mari de timp. »
    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala. »
    Termenul “platforma pelviana” se refera la grupul de muschi care formeaza o banda sau un hamac de-a lungul deschiderii pelvisului unei femei. Acesti muschi, impreuna cu tesuturile care le inconjoara, pastreaza toate organele pelviene la locul lor astfel incat acestea sa poata functiona corect. »
    Glanda pituitara este o glanda de forma unei alune localizata in creier, in spatele ochilor, intre acestia. Pituitara este considerata „glanda ce detine controlul” producerii de hormoni, intrucat ea regleaza activitatea majoritatii glandelor din corp. »
    Tulburarile de dezvoltare sunt defecte din nastere legate de o problema de functionare a unei parti a corpului sau a intregului sistem al corpului. Ele sunt cunoscute si ca defecte functionale din nastere. Multe dintre aceste tulburari nu afecteaza doar o singura parte sau un singur sistem al corpului. »




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: