Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Alzheimer

    Boala Alzheimer este o tulburare ireversibila a creierului, corelata cu varsta, si care evolueaza de-a lungul anilor.

    Initial, persoanele au pierderi ale memoriei si confuzie, care pot fi interpretate gresit ca fiind de tipul modificarilor de memorie ce sunt uneori asociate cu batranetea obisnuita.

    Totusi, simptomele bolii Alzheimer conduc gradat catre schimbari de comportament si personalitate, un declin al abilitatilor cognitive precum luarea deciziilor si abilitatile de limbaj si probleme de recunoastere a familiei si prietenilor.

    In cele din urma, boala Alzheimer conduce catre o pierdere severa a functiei mintale. Aceste pierderi sunt corelate cu rupturi agravante ale conexiunilor dintre anumiti neuroni ai creierului si cu eventuala lor moarte.

    Boala Alzheimer este una dintre afectiunile generic denumite dementa care sunt caracterizate de probleme cognitive si de comportament. Este cea mai frecventa cauza de dementa a persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.

    Exista trei marcaje majore ale creierului care sunt asociate cu procesele bolii Alzheimer:

    Placa amiloida, facuta din fragmentele unei proteine numita peptida beta-amiloida amestecate cu o colectie de alte proteine, ramasite de neuroni si parti ale altor celule nervoase.

    Incurcaturile neurofibrilare (NFT), aflate in interiorul neuronilor, sunt colectii anormale ale unei proteine denumite tau. Pentru sanatatea neuronilor sunt necesare proteine tau normale. Totusi, in boala Alzheimer, proteinele tau se ingramadesc la un loc. Ca rezultat, neuronii nu mai pot functiona normal si in cele din urma mor.

    Pierderea conexiunilor dintre neuronii responsabili cu memorarea si invatarea. Neuronii nu pot supravietui atunci cand isi pierd conexiunile cu alti neuroni. Pe masura ce neuronii mor pe intinderea creierului, regiunea afectata incepe sa se atrofieze, sau sa se micsoreze. Pana la faza finala a bolii Alzheimer, avariile sunt raspandite si tesutul creierului este micsorat semnificativ.

    Tratament

    Pana acum nu exista medicamente care sa incetineasca progresia bolii Alzheimer. Totusi, patru medicamente aprobate FDA in Statele Unite, sunt folosite pentru tratarea simptomelor bolii Alzheimer. Aceste medicamente ajuta suferinzii sa-si desfasoare activitatile zilnice prin mentinerea gandirii, memoriei, sau abilitatilor de vorbire.

    Ele pot ajuta in unele schimbari de comportament si personalitate asociate cu boala Alzheimer. Totusi, nu vor stopa si nu vor face reversibila boala Alzheimer si par a ajuta suferinzii doar pentru perioade de la cateva luni la cativa ani.

    In foarte putine familii, persoanele pot dezvolta boala Alzheimer la varste pornind de la 30, 40 si 50 de ani. Acesta este cazul “debutului timpuriu” al bolii. Acesti indivizi prezinta o mutatie a uneia pana la trei gene diferite mostenite care determina pornirea bolii la o varsta mai tanara.

    Mai mult de 90% dintre persoanele suferind de Alzheimer dezvolta aceasta boala dupa varsta de 65 de ani. Aceasta forma de Alzheimer este denumita “debutul tardiv”, atat dezvoltarea sa cat si tiparele de deteriorare a creierului fiind similare cu cele din debutul timpuriu.

    Evolutia bolii variaza de la o persoana la alta, la fel si rata declinului. Pentru majoritatea suferinzilor de Alzheimer, primele simptome apar dupa varsta de 65 de ani.

    Nu se cunosc inca pe deplin cauzele instalarii tarzii a bolii, dar probabil ele includ factori genetici, de mediu, si de mod de viata. Desi riscul dezvoltarii de Alzheimer creste odata cu varsta, simptomele de Alzheimer si dementa nu sunt parte a procesului obisnuit de imbatranire.

    Exista de asemenea si alte forme de dementa care nu sunt corelate cu bolile creierului asa cum este Alzheimer, dar care sunt cauzate de anormalitati sistemice precum sindromul metabolic, care in combinatie cu hipertensiunea, colesterolul ridicat si diabetul provoaca confuzii si pierderi de memorie.


    Sursa: NIH, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Rinichii joaca un rol important in pastrarea tensiunii arteriale intr-un domeniu normal de valori, tensiunea arteriala putand in schimb si ea sa afecteze sanatatea rinichilor. Tensiunea arteriala ridicata, numita si hipertensiune, poate dauna rinichilor si conduce catre boala cronica de rinichi.
    Sindromul Down este setul de simptome mentale si fizice care rezulta din prezenta suplimentara a unei copii a cromozomului 21.
    Tulburarile de dezvoltare sunt defecte din nastere legate de o problema de functionare a unei parti a corpului sau a intregului sistem al corpului. Ele sunt cunoscute si ca defecte functionale din nastere. Multe dintre aceste tulburari nu afecteaza doar o singura parte sau un singur sistem al corpului.
    Este o problema obisnuita marirea in volum a prostatei pe masura ce un barbat imbatraneste. Doctorii numesc aceasta afectiune hiperplazie benigna de prostata (HBP), sau hipertrofie benigna de prostata.
    Defectele din nastere sunt anormalii structurale sau functionale prezente la nastere si care determina dizabilitati fizice sau mentale. Cercetatorii au identificat mii de diferite defecte din nastere. In mod curent, defectele din nastere sunt principala cauza a mortii bebelusilor in primul an de viata.
    Sindromul Fragile X este forma cea mai frecventa de dizabilitate intelectuala si de dezvoltare. Ea este cauzata de o modificare, o mutatie a unei gene denumita Fragile X Mental Retardation 1.