Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Sindromul Cushing

    Sindromul Cushing este o afectiune care apare atunci cand corpul unei persoane este expus la o cantitate prea mare a hormonului cortizon.

    Care sunt cauzele sindromului Cushing?

    Sindromul Cushing are loc din doua motive:

    1. Fie medicatia cauzeaza producerea de catre corp a cortizonului in cantitati prea mari, fie medicatia insasi contine cortizon suplimentar si impinge astfel nivelul acestuia peste normal.
    2. Corpul unei persoane produce cortizon mai mult decat este necesar.

    In mod normal, hipotalamusul din creier declanseaza un lant de evenimente care determina glandele suprarenale sa elibereze cortizon in fluxul sanguin. Atunci cand totul functioneaza corect, corpul se afla in echilibru, eliberand cantitatea potrivita de cortizon pentru nevoile zilnice.

    Problemele glandelor suprarenale, ale glandei pituitare, sau hipotalamusului pot insa determina glandele sa produca cortizon in exces.

    Afectiunile care pot determina producerea de cortizon in exces includ:

    • Tumori ale glandei pituitare
    • Sindromul ACTH-ului ectopic
    • Tumori ale glandelor suprarenale
    • Sindromul Cushing mostenit din familie (genetic)

    Care sunt simptomele sindromului Cushing?

    Simptomele obisnuite ale sindromului Cushing pot include:

    • Obezitatea partii superioare a corpului, fata rotunda si ceafa groasa, si subtierea bratelor si picioarelor
    • Rata redusa de crestere la copii
    • Probleme ale pielii, precum acneea si striuri ale pielii de culoare rosie-violacee
    • Hipertensiunea
    • Slabiciune musculara si oase fragile
    • Schimbari de dispozitie, iritabilitate sau depresie
    • Un nivel ridicat al zaharului in sange

    Femeile pot prezenta de asemenea o crestere a parului pe fata si corp si pot avea perioade menstruale neregulate. Barbatii pot deveni mai putin fertili si pot avea un apetit sexual redus sau absent.

    Care sunt tratamentele pentru sindromul Cushing?

    Tratamentul pentru sindromul Cushing depinde de motivul prezentei in organism a cortizonului in exces.

    Daca acesta este determinat de utilizarea medicamentelor pentru tratarea unei alte afectiuni, medicul poate reduce doza sau poate schimba medicamentul.

    Daca organismul este cel care produce prea mult cortizon, tratamentele pot include medicatia orala, chirurgia, radiatii, sau o combinatie a acestor tratamente.

    In majoritatea cazurilor, sindromul Cushing poate fi vindecat.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Termenul “platforma pelviana” se refera la grupul de muschi care formeaza o banda sau un hamac de-a lungul deschiderii pelvisului unei femei. Acesti muschi, impreuna cu tesuturile care le inconjoara, pastreaza toate organele pelviene la locul lor astfel incat acestea sa poata functiona corect.
    Colita microscopica reprezinta inflamarea intestinala vizibila doar la microscop. Colita microscopica face parte din grupul de boli inflamatorii intestinale (BII) datorate acumularii excesive de celule albe ale sangelui in mucoasa intestinala.
    Unele operatii de devieri intestinale – denumite operatii de ostomie – deviaza o parte a intestinului gros sau a celui subtire catre o deschidere din abdomen in care este creata o stoma. Un chirurg creeaza o stoma prin rularea capatului intestinului inapoi catre el insusi, ca manseta unei camasi, si prin coaserea lui de peretele abdominal.
    Atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia apare endometrioza. Aceste tesuturi se dezvolta deseori pe suprafata organelor din pelvis si abdomen, acolo unde nu ar trebui sa se dezvolte.
    Sindromul nefrotic rezulta din deteriorarea glomerulilor rinichilor – micutele vase de sange care filtreaza reziduurile si excesul de apa din sange si le trimite catre vezica urinara sub forma de urina.
    Colonul, cea mai mare portiune a intestinului gros, este o parte a sistemului digestiv, seria de organe de la gură la anus. Atunci cand exista anomalii in forma colonului sau in modul in care el se conecteaza cu celelalte organe, rezulta probleme digestive.