Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Exercițiile aerobice îmbunătățesc tensiunea arterială

    O plimbare de 30 de minute, la intensitate moderată, este capabilă să reducă temporar tensiunea arterială la pacienții cu poliartrită reumatoidă.



    O plimbare de 30 de minute, moderată, este capabilă să reducă temporar tensiunea arterială. Foto: Andraz Lazic/Unsplash


    În testele efectuate de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo femeile cu boală autoimună și hipertensiune arterială au arătat o îmbunătățire după exerciții fizice chiar și în timpul episoadelor stresante - cum ar fi testele cognitive și fizice - care tind să crească tensiunea arterială la aceşti pacienţi.

    Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie autoimună, caracterizată în principal prin dureri articulare și dizabilitate funcțională și are ca problemă secundară hipertensiunea arterială.

    Bolile cardiovasculare sunt cea mai mare cauză de deces pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă.

    Studiile au arătat că persoanele cu boală autoimună au un risc cu 50% mai mare de deces cardiovascular decât populația generală.

    Artrita reumatoidă este legată de problemele de hipertensiune arterială atât din cauza inflamației mari, cât și din cauza unor medicamente care pot avea un efect dăunător asupra funcției și structurii vaselor de sânge.

    Rezultatele studiului efectuat pe pacienți cu poliartrită reumatoidă pot fi extrapolate la alte boli inflamatorii autoimune, precum lupusul, artrita psoriazică, miopatiile inflamatorii și lupusul juvenil.

    Acest lucru se datorează faptului că artrita reumatoidă este un model de boală inflamatorie care seamănă cu aceste boli. Prin urmare, inflamația și consecințele ei, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, apar în mod similar și în aceste boli.

    Pacienții cu poliartrită reumatoidă au tendința de a avea tensiune arterială sistolică ridicată.

    Merită să ne amintim că hipertensiunea arterială este o boală cronică caracterizată prin niveluri crescute ale tensiunii arteriale. Apare atunci când valorile presiunii sistolice și diastolice sunt egale sau depășesc 140/90 mmHg (sau 14 cu 9).

    Studiile anterioare arată că aproximativ 50% dintre pacienți nu ating valoarea considerată ideală pentru controlul tensiunii arteriale sistolice (sub 140 mmHg), iar acest lucru pare să apară chiar și la cei care aderă la tratamente antihipertensive.

    Chiar și în timpul somnului, când tensiunea arterială (sistolică și diastolică) este de așteptat să fie redusă, pacienții cu poliartrită reumatoidă tind să mențină valori mai mari.

    Acești pacienți prezintă și un răspuns crescut al tensiunii arteriale atunci când se confruntă cu situații stresante, cum ar fi în timpul stresului mental, efortului fizic sau ca răspuns la durere, ceea ce poate contribui la riscul cardiovascular ridicat în această boală.

    Monitorizarea post-test a arătat că exercițiul a redus cu 5 mmHG în medie tensiunea arterială sistolica.

    17 IANUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studiul a făcut posibilă găsirea de noi proprietăți ale pulpei acestui fruct care ar putea fi utilizate pentru tratamentul patologiilor metabolice cu bază oxidativă și inflamatorie precum diabetul, obezitatea, sindromul metabolic sau disbioza intestinală.
    Un studiu internațional condus de Universitatea din Granada propune pentru prima dată numărul optim de pași cu care se obțin majoritatea beneficiilor și demonstrează, de asemenea, că ritmul, în care sunt parcurși pașii, are beneficii suplimentare.
    Această cercetare oferă o nouă perspectivă asupra riscurilor asociate cu PFAS și subliniază importanța cercetării continue în acest domeniu.
    Multe studii recente sugerează că exercițiile fizice efectuate în medii poluate pot avea efecte nedorite asupra sănătății umane, dar acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat pentru persoanele obișnuite cu poluarea aerului cauzată de trafic, potrivit unui articol publicat de Grupul de Cercetare a Performanței Aerobice din cadrul Universității de Educație Fizică și Sport din São Paulo din Brazilia.
    Existenta unor agenti antimicrobieni in diverse secretii ale organismelor multicelulare a fost descoperita acum mult timp. Dar nu s-a stiut cum produsi ai plantelor si animalelor distrug germenii daunatori. O echipa internationala de cercetatori a studiat modul lor de actiune.
    O echipă de cercetători a descoperit un nou mecanism molecular responsabil de efectele antiobezitate ale administrării de melatonină, un hormon secretat în timpul întunericului nopţii de glanda pineală.