Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Stresul în adolescență predispune la boli psihiatrice la vârsta adultă

    Stresul excesiv în adolescență poate provoca modificări ale profilului genelor exprimate în creier, în special cele legate de funcțiile bioenergetice. Astfel de modificări afectează procesul de respirație celulară și aceasta ar fi asociată cu probleme de comportament și tulburări psihice la vârsta adultă.



    Stresul în adolescență predispune la boli psihiatrice la vârsta adultă. Foto: Freepik


    Concluzia este dintr-un studiu pe animale de laborator, realizat de cercetători de la Facultatea de Medicină din Ribeirão Pretode, Universitatea Sao Paulo, Brazilia.

    Se știe deja că adolescența este marcată de o serie de modificări ale corpului și comportamentului. În această perioadă, creierul suferă modificări structurale și funcționale, modelate atât de factori neurobiologici, cât și de factori sociali.

    În această etapă, susceptibilitatea la factorii socio-mediului negativ crește, cum ar fi traume, insulte și maltratări, iar experiențele sociale pot influența vulnerabilitatea și rezistența la stres.

    Cortexul prefrontal este o regiune a creierului care este extrem de susceptibilă la factorii de stres în timpul adolescenței. Acesta este cel care, la maturitate, permite un control cognitiv mai mare asupra emoțiilor, așa cum se poate observa la vârsta adultă.

    Cercetarea a analizat, într-o primă etapă, consecințele comportamentale ale stresului – anxietate, sociabilitate și cogniție – la animalele de laborator la sfârșitul adolescenței.

    Pentru a realiza acest lucru, animalele au fost expuse unui protocol de stres timp de zece zile consecutive, care coincide cu o perioadă intensă de plasticitate cerebrală. Ulterior, animalele au fost supuse unor evaluări specifice, care au arătat pierderi la toate testele comportamentale.

    S-a observat că, în această etapă a vieții, animalele stresate prezentau, într-un mod mai pronunțat, un profil comportamental slab, cu anxietate și scăderea sociabilității și a funcției cognitive.

    Pentru a evalua dacă aceste variații s-au reflectat și în expresia genelor, mostre de ARN au fost trimise la Laboratorul de Genetică Comportamentală de la Școala Politehnică Federală din Lausanne (Elveția).

    Analiza a arătat modificări ale genelor în cortexul prefrontal al animalelor stresate – printre primele zece gene afectate, câteva au fost asociate cu căi legate de stresul oxidativ și funcția mitocondrială, o componentă celulară fundamentală pentru producerea de energie pentru creier.

    Lucrarea a implicat, de asemenea, o analiză pentru a evalua consumul de oxigen mitocondrial de către creierul acestor animale, care s-a dovedit, de asemenea, afectat de stres.

    Ideea cercetătorilor acum este să analizeze dacă, prin identificarea acestui profil comportamental, este posibil să se prezică răspunsul unui individ la un posibil factor de stres și în ce măsură acest lucru ar duce de fapt la dezvoltarea unor boli psihiatrice.

    22 IANUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O plimbare de 30 de minute, la intensitate moderată, este capabilă să reducă tensiunea arterială la pacienții cu poliartrită reumatoidă.
    Studiul a făcut posibilă găsirea de noi proprietăți ale pulpei acestui fruct care ar putea fi utilizate pentru tratamentul patologiilor metabolice cu bază oxidativă și inflamatorie precum diabetul, obezitatea, sindromul metabolic sau disbioza intestinală.
    Un studiu internațional condus de Universitatea din Granada propune pentru prima dată numărul optim de pași cu care se obțin majoritatea beneficiilor și demonstrează, de asemenea, că ritmul, în care sunt parcurși pașii, are beneficii suplimentare.
    Această cercetare oferă o nouă perspectivă asupra riscurilor asociate cu PFAS și subliniază importanța cercetării continue în acest domeniu.
    Multe studii recente sugerează că exercițiile fizice efectuate în medii poluate pot avea efecte nedorite asupra sănătății umane, dar acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat pentru persoanele obișnuite cu poluarea aerului cauzată de trafic, potrivit unui articol publicat de Grupul de Cercetare a Performanței Aerobice din cadrul Universității de Educație Fizică și Sport din São Paulo din Brazilia.
    Existenta unor agenti antimicrobieni in diverse secretii ale organismelor multicelulare a fost descoperita acum mult timp. Dar nu s-a stiut cum produsi ai plantelor si animalelor distrug germenii daunatori. O echipa internationala de cercetatori a studiat modul lor de actiune.