Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Câteva ore de poluare a aerului crește riscul de deces prematur

    Peste un milion de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare a aerului, Asia reprezentând aproape două treimi dintre toate decesele.



    Inhalarea particulelor minuscule de poluare din aer, chiar și pentru câteva ore, duce la deces prematur. Foto: 君勇 林


    Cercetătorii au descoperit că inhalarea unor particule minuscule din aer de la câteva ore până la câteva zile duce la peste un milion de decese premature pe an.

    Mai mult de o cincime dintre acestea au loc în zonele urbane.

    Organizația Mondială a Sănătății estimează că 7 milioane de oameni mor prematur, în fiecare an, ca urmare a expunerii la poluarea aerului, reprezentând unul din opt decese la nivel global.

    Țările cu venituri mici și medii poartă cea mai mare parte din această povară.

    Studiile anterioare s-au concentrat asupra impactului asupra sănătății al expunerii pe termen lung la poluare în orașe, ignorând vârfurile frecvente ale poluării cauzate de incendii, praf și alte evenimente extreme de poluare a aerului în zonele urbane mai mici.

    Dar cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Preventivă de la Universitatea Monash, din Melbourne, Australia, s-au uitat la mortalitatea asociată cu expunerea pe termen scurt la particule ultra-mici, cunoscute sub numele de PM2,5 în peste 13000 de orașe din întreaga lume.

    Potrivit studiului, Asia a reprezentat aproximativ 65% din mortalitatea globală din cauza expunerii pe termen scurt la PM2,5, Africa 17%, Europa 12% și America 6%.

    Povara mortalității a fost cea mai mare în zonele aglomerate, foarte poluate din Asia de Est, Asia de Sud și Africa de Vest, fracția de decese atribuită expunerii pe termen scurt la PM2,5 în Asia de Est fiind cu peste 50% mai mare decât media globală.

    Măsurile directe de reducere a poluării aerului sunt imperative.

    În atenuarea impactului poluării aerului asupra sănătății, cercetătorii spun că mai multe strategii sunt eficiente, inclusiv limitarea activităților în aer liber în perioadele de poluare ridicată, utilizarea purificatoarelor de aer în interior și purtarea măștilor adecvate în aer liber.

    13 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fumatul de canabis crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu susținut de National Institutes of Health, din Statele Unite.
    Institutul Internațional de Cercetare a Orezului a anunțat că a descoperit genele responsabile pentru indicele glicemic scăzut și ultra-scăzut în orez.
    Oamenii de știință de la Cambridge au descoperit modul în care postul ajută la reducerea inflamației – un efect secundar potențial dăunător al sistemului imunitar al organismului, care stă la baza unui număr de boli cronice.
    Cercetătorii brazilieni au constatat un set de modificări moleculare prezente în creierul și sângele persoanelor care s-au sinucis.
    Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit o supraactivare în multe regiuni ale creierului, inclusiv în lobii frontali și parietali și amigdala, la copiii cu tulburări de anxietate.
    Stresul excesiv în adolescență poate provoca modificări ale profilului genelor exprimate în creier, în special cele legate de funcțiile bioenergetice. Astfel de modificări afectează procesul de respirație celulară și aceasta ar fi asociată cu probleme de comportament și tulburări psihice la vârsta adultă.