Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Coaja de jaboticaba reduce inflamația și glicemia la persoanele cu sindrom metabolic

    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia.



    Coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității. Foto: Foto: Alexandre Campolina/Wikimedia


    Cercetarea arată că consumul zilnic de cel puțin 15 grame de coji de fructe jaboticaba a îmbunătățit, în decurs de cinci săptămâni, inflamația și nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu sindrom metabolic și obezitate.

    Compușii fenolici și fibrele prezente în coaja de jabuticaba au puterea de a modula metabolismul glucozei. Acest efect asupra glucozei apare chiar și în perioada de după masă.

    Potrivit cercetătorilor, chiar și la persoanele sănătoase, nivelurile de glucoză din sânge cresc de obicei după mese, apoi revin la niveluri normale.

    Prin urmare, ceva care poate scădea glicemia după masă este interesant, deoarece permite subiectului să aibă niveluri controlate de zahăr din sânge în timp, ceea ce are ca rezultat o viață mai sănătoasă.

    Lucrarea a implicat 49 de participanți cu sindrom metabolic și obezitate. Unii au primit un supliment zilnic cu 15 grame de coajă de jaboticaba timp de cinci săptămâni, iar ceilalți doar un placebo.

    Toate au fost supuse unor analize de sânge pentru a monitoriza glicemia. Au fost evaluate, de asemenea, măsurători antropometrice, cum ar fi greutatea corporală și circumferința taliei, precum și tensiunea arterială și parametrii inflamatori, precum proteina interleukina-6, considerată un marker al inflamației legat de obezitate.

    Studiul a arătat rezultate pozitive în legătură cu reducerea nivelului de glucoză din sânge și a nivelurilor inflamației în grupul care a primit suplimentul.

    Printre compușii fenolici prezenți în coaja de jabuticaba se numără antocianinele, care, pe lângă faptul că conferă jabuticaba și altor fructe culoarea lor purpurie, interferează cu metabolismul glucozei, stimulând, mai ales, celulele L intestinale.

    Sindromul metabolic este un set de modificări metabolice și hormonale care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

    Se caracterizează prin hipertensiune arterială, obezitate abdominală, glicemie crescută (hiperglicemie) și niveluri anormale de trigliceride și HDL-colesterol. În studiu, cei 49 de participanți cu sindrom metabolic au avut cel puțin trei dintre acești cinci factori.

    Cercetătorii subliniază, de asemenea, că obezitatea în general este asociată cu niveluri mai ridicate de molecule proinflamatorii. Este ca și cum persoana are o inflamație constantă și acest lucru afectează întreaga acțiune a insulinei.

    Acesta este motivul pentru care, în general, persoanele supraponderale și obeze dezvoltă rezistență la insulină. În aceste cazuri deși se produce insulină, aceasta nu-și face efectul.

    În general, acest dezechilibru al nivelului de glucoză (care duce la diabet de tip 2) poate fi corectat cu medicamente sau prin adoptarea de obiceiuri sănătoase și scădere în greutate.

    Coaja de jabuticaba acționează și pentru a reduce interleukina-6, care joacă un rol cheie în dezvoltarea rezistenței la insulină și contribuie la inflamarea țesutului adipos.

    Prin urmare are un efect pozitiv nu numai asupra glucozei, ci și reduce nivelul inflamației, ceea ce o face un aliat în cazurile de sindrom metabolic.

    23 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Amărăciunea berii, atât de apreciată de oameni, pare sa fie potrivită și pentru lupta împotriva microorganismelor; cel puțin așa spun oamenii de știință, care au găsit substanțe cu acțiune antivirală în floarea de hamei, plantă folosită la fabricarea berii.
    Peste un milion de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare a aerului, Asia reprezentând aproape două treimi dintre toate decesele.
    Fumatul de canabis crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu susținut de National Institutes of Health, din Statele Unite.
    Cercetările efectuate la Universitatea din Granada, IDIBELL, Institutul Catalan de Oncologie și Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, au relevat legătura dintre poluanții mediului și cancerul endometrial.