Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Autotest pentru detectarea markerilor cancerului, gutei sau bolii Parkinson

    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.



    Autotest rapid al biomarkerilor urinari cu un senzor durabil, wireless și portabil pentru diagnosticarea stărilor de sănătate. Foto: Paulo Raymundo-Pereira/USP


    Dispozitivul este capabil să furnizeze aceste informații acasă, rapid, pur și simplu conectându-l la smartphone.

    Cu un cost de producție sub un dolar, echipamentul conține o bandă senzorială flexibilă cu electrozi care, integrate într-un analizor portabil, măsoară un spectru larg de biomarkeri moleculari în trei minute, după ce au primit picături de urină umană, fără a fi nevoie să treacă eșantionul prin pretratare.

    Rezultatele analizei sunt afișate pe un dispozitiv mobil (smartphone, laptop sau tabletă) prin comunicare fără fir (bluetooth).

    Testele efectuate în timpul studiului au analizat nivelurile de acid uric și dopamină din urină.

    Primul a fost considerat un biomarker pentru mai multe boli, printre care hiperuricemia, sindromul Fanconi, guta, cancerul, sindromul Lesch-Nyhan și disfuncția renală, pe lângă stresul fizic și riscurile crescute de diabet de tip 2 cu severitate și complicații ridicate.

    Dopamina este un neuromodulator important cu funcții vitale în sistemul nervos central, renal, hormonal și cardiovascular.

    Nivelurile anormale pot indica tulburări neurologice și psihiatrice, inclusiv schizofrenie, depresie, dependență, Alzheimer și boala Parkinson.

    Performanța analitică a senzorului a fost considerată comparabilă cu metoda standard (kit folosit în laboratoarele de analize clinice).

    Integrarea senzorilor chimico-electronici cu dispozitive portabile permite monitorizrea continuă și de la distanță a principalelor semne vitale ale pacienților, nivelurile metaboliților și biomarkerii în timp real

    Dispozitivul poate fi folosit pentru a oferi informații despre starea de sănătate a unui individ la nivel molecular, deschizând calea pentru o gamă largă de monitorizare personalizată, analiză descentralizată, aplicații de diagnostic și terapeutice.

    24 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un nou cip care folosește undele luminoase în locul energiei electrice, pentru a efectua calculele complexe esențiale în inteligența artificială.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a încapsula materiale pe bază de hidrat de sare în fibrele polimerice, printr-un proces de tragere coaxială.
    Oamenii de știință au descoperit că o mică modificare a tehnologiei de fabricație a crescut performanța într-un tip de baterie cu electrolit solid pentru vehicule electrice.
    Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în tehnologia bateriilor, găsind o modalitate de a crea o baterie eficientă folosind zinc, un metal ușor disponibil și ieftin, în locul metalelor rare utilizate în mod obișnuit în bateriile cu litiu.
    Un nou polimer capabil să susţină de 1000 de ori masa proprie, care poate fi întins şi îşi pastrează forma până la o încălzire puţin peste temperatura camerei, ar putea schimba pentru totdeauna lumea medicinei şi a modei.
    Google intenţionează să-şi consolideze prin cămăşi de protecţie făcute dintr-un material asemănător cu Kevlarul, cablurile sale submarine de fibră optică, deoarece rechinii muşcă din ele. Compania Google deţine o reţea de peste 160000 km de cablu din fibră optică, întinsă pe tot globul.