Ştiri şi informaţii din toată lumea. 5 mai 2024
    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii. »
      CURSURILE BNR din 02.05.2024
    EUR  4.9764 lei  +0.00050istoric »
    USD  4.6500 lei  +0.01390istoric »
    GBP  5.8180 lei  -0.00140istoric »
    CHF  5.0964 lei  +0.00730istoric »
    XAU  344.1075 lei  -1.09890istoric »
      Sursa: BNR. Toate valutele...
    Pretul petrolului Brent

    Cotatii spot pentru titeiul Brent (Marea Nordului), dolari SUA per baril
    Cluj-Napoca
    18°C, umiditate 48%; cer predominant senin

    prognoza pentru Cluj-Napoca

    Sibiu
    18°C, umiditate 59%; cer predominant senin

    prognoza pentru Sibiu

    Arad
    18°C, umiditate 77%

    prognoza pentru Arad

    Iasi
    18°C, umiditate 45%

    prognoza pentru Iasi

    Suceava
    17°C, umiditate 51%

    prognoza pentru Suceava

    Preţul spot al ţiţeiului Brent (Europa), evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului, date şi grafice »
    În noaptea de joi, în jurul orei 2 a.m., celebrele aripi ale Moulin-Rouge s-au prăbușit fără a face răniți. Literele „MOU” din nume au fost, de asemenea, prăbușite de aripile care cădeau. »
    Numărul navelor permise să treacă zilnic prin Canalul Panama, afectat de secetă, ar putea crește din cauza semnelor de îmbunătățire a nivelului apei în cele două lacuri artificiale, au spus oficialii. »
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc. »
    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii. »
    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina. »
    Pitulicile cu aripi aurii demonstrează o capacitate deosebită de previziune fugind înainte de sosirea unor furtuni puternice. »
    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului. »
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric. »
    Astronomii au descoperit trei luni noi, necunoscute până acum în sistemul nostru solar — două luni suplimentare care înconjoară planeta Neptun și una în jurul planetei Uranus. »
    Degajarea hidrogenului din gheață ar putea explica accelerația neobișnuită a cometei ʻOumuamua. »
    Cercetătorii au descoperit că celulele musculare netede care căptușesc arterele persoanelor cu ateroscleroză se pot transforma în noi tipuri de celule și pot dezvolta trăsături similare cancerului, care agravează boala. »
    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană. »
    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia. »
    Cercetările efectuate la Universitatea din Granada, IDIBELL, Institutul Catalan de Oncologie și Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, au relevat legătura dintre poluanții mediului și cancerul endometrial. »
    S-a descoperit că o dietă bogată în sare duce la infecții bacteriene severe. »
    Amărăciunea berii, atât de apreciată de oameni, pare sa fie potrivită și pentru lupta împotriva microorganismelor; cel puțin așa spun oamenii de știință, care au găsit substanțe cu acțiune antivirală în floarea de hamei, plantă folosită la fabricarea berii. »
    Conform unei analize realizate de National Cerebral and Cardiovascular Center din Osaka asupra studiilor clinice făcute peste tot în lume, o dietă vegetariană este asociată cu o tensiune arterială scăzută, iar trecerea la o astfel de alimentaţie ar putea să restabilească sănătatea. »
    Conform studiului făcut la Lund University in Suedia, merişoarele de munte previn aproape complet creşterea în greutate la animalele de laborator hrănite cu o dietă bogată în grăsimi. De asemenea, fructele de pădure din Scandinavia scad nivelul de zahăr şi colesterolul din sânge. »

    Un zâmbet pe zi

    Mama către fiică, înainte de examen: Azi, la bac, să citeşti cu atenţie subiectele, că doar ai învăţat, şi să le rezolvi pe rând: partea întâi, partea a doua şi partea a treia. Apoi, îţi mai rămâne timp să zâmbeşti şi la camera de filmat din clasă că aşa e frumos.
    Mama către fiică, după examen: Cum a fost?
    Fata: Am făcut cum mi-ai spus. Am citit cu atenţie. La primul subiect nu am ştiut ce să scriu, la al doilea nu am ştiut, iar la al treilea nu am ştiut. Iar în timpul rămas am zâmbit la cameră.

    Proverbul zilei

    Bărbierul învață meseria pe capul proștilor.
    Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, în colaborare cu echipele locale din Bangladesh care studiază sănătatea mamei şi a copilului, au realizat un nou studiu care leagă nivelurile mai scăzute de vitamina E, de rate mai mari de avort spontan. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit că un deficit de zinc poate contribui la boli precum Alzheimer şi Parkinson, boli care au fost legate de proteine defecte ce se grupează împreună în creier. »
    Cea mai mare baza de date nutriţionale în limba română: peste 700000 de informaţii nutriţionale, despre aprox. 6000 de produse alimentare. În limba română. »
    Palmierul açaí, (Euterpe oleracea), originar din America Centrală și de Sud tropicală, produce un fruct violet intens. »
    Printre fructele cunoscute, amla (agrișa indiană, este unul dintre cele mai bogate în antioxidanți. Ocupă un loc semnificativ în Ayurveda, sistemul tradițional indian de medicină, și poate fi folosit sub formă proaspătă, uscată sau congelată. »
    Descrierea, varietăţile, conţinutul şi utilizarea principalelor tipuri de ceaiuri întâlnite pe piaţă. »
    Descrierea, conţinutul şi utilizarea principalelor tipuri de uleiuri folosite în mod curent. »
    Conţinutul apelor minerale naturale recunoscute în România conform specificaţiilor producătorilor. »
    Peste 5000 de opere literare, romane, povestiri, nuvele, poezii, fabule acoperind cea mai mare parte a literaturii române clasice şi moderne. »
    Biografiile principalilor reprezentanţi ai literaturii române clasice şi moderne (poeţi, prozatori, eseişti, orientalişti, istorici). »
    Cu audio şi traducere în limba română.
    Engleza de zi cu zi în dialoguri şi naraţiuni, însoţite de înregistrări audio profesionale, cu vorbitori nativi din Marea Britanie, Statele Unite şi Canada. »
    Cu audio şi traducere în limba română.
    Naraţiuni, exerciţii de pronunţie şi teste online bazate pe contabilitatea de zi cu zi, insoţite de traducere în română şi de audio (înregistrari ale unor vorbitori nativi de limbă engleză din Marea Britanie, Statele Unite si Canada). »
    Englez-Român și Român-Englez
    Poate fi folosit pentru a traduce în engleză situațiile financiare întocmite în română, pentru a întocmi raportări contabile în engleză sau pentru a echivala în română situații contabile străine. »
    În engleză cu traducere în limba română.
    Peste 80000 de termeni, expresii şi exemple de folosire în context a termenilor limbii engleze, un instrument util pentru traduceri din engleză în română si pentru perfecţionarea englezei de zi cu zi. »
    Scrieri istorice, documente, fotografii. »
    Hărţi, descrieri geografice şi date despre majoritatea ţărilor lumii. »
    Corpul uman pe înţelesul tuturor. »
    © 1991-2024 Global Info Srl | Condiţii de utilizare | Contact