Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Prea multă sare, dăunătoare pentru sistemul imunitar
Intr-un studiu efectuat la Institutul Robert Koch din Germania, volunarii umani care au consumat peste cinci grame de sare pe zi au manifestat deficiențe imune pronunțate. Această cantitate corespunde conținutului de sare din două mese de tip fast-food.
Cinci grame pe zi, nu mai mult: aceasta este cantitatea maximă de sare pe care ar trebui să o consume adulții, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
Ea corespunde aproximativ la o linguriță rasă.
În realitate, însă, multe persoane depășesc considerabil această limită. Datele de la Institutul Robert Koch din Germania sugerează că, în medie, bărbații consumă zece, iar femeile mai mult de opt grame de sare pe zi.
La urma urmei sarea sau clorura de sodiu, cum este numele său chimic, crește tensiunea arterială și, prin urmare, crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Dar nu numai atât. Cercetătorii germani au demonstrat pentru prima dată că aportul excesiv de sare slăbește semnificativ și sistemul imunitar.
Această constatare este neașteptată, deoarece unele studii arată în direcția opusă.
De exemplu, infecțiile cu anumiți paraziți ai pielii la animalele de laborator se vindecă semnificativ mai repede dacă acestea consumă o dietă bogată în sare: macrofagele, care sunt celule ale sistemului imunitar care atacă, mănâncă și digeră paraziții, sunt deosebit de active în prezența sării.
Mai mulți medici au concluzionat din această observație că clorura de sodiu are un efect general de îmbunătățire a sistemului imunitar.
Rezultatele noului studiu arată îmsă că această generalizare nu este corectă.
Există două motive pentru aceasta: în primul rând, organismul menține concentrația de sare în sânge și în diferite organe în mare parte constantă. În caz contrar, procesele biologice importante ar fi afectate.
Singura excepție majoră este pielea: funcționează ca un rezervor de sare al organismului. Acesta este motivul pentru care aportul suplimentar de clorură de sodiu funcționează atât de bine pentru unele boli de piele.
Cu toate acestea, alte părți ale corpului nu sunt expuse la sare suplimentară consumată cu alimente.
În schimb, sarea este filtrată de rinichi și excretată prin urină. Și aici intră în joc al doilea mecanism: rinichii au un senzor de clorură de sodiu care activează funcția de excreție a sării.
Cu toate acestea, ca efect secundar nedorit, acest senzor provoacă și așa-numiții glucocorticoizi să se acumuleze în organism. Și aceștia, la rândul lor, inhibă funcția granulocitelor, cel mai comun tip de celulă imunitară din sânge.
Granulocitele, ca și macrofagele, sunt celule captatoare. Cu toate acestea, nu atacă paraziții, ci în principal bacteriile. Dacă nu fac acest lucru într-un grad suficient, infecțiile se desfășoară mult mai grav.
Listeria sunt bacterii care se găsesc, de exemplu, în alimentele contaminate și pot provoca febră, vărsături și sepsis. Infecțiile tractului urinar s-au vindecat, de asemenea, mult mai lent la animalele de laborator hrănite cu o dietă bogată în sare.
Clorura de sodiu pare să aibă, de asemenea, un efect negativ și asupra sistemului imunitar uman.
Au fost examinați voluntari care au consumat șase grame de sare în plus față de aportul zilnic. Aceasta este aproximativ cantitatea conținută în două mese fast-food, adică doi burgeri și două porții de cartofi prăjiți.
La voluntari umani, aportul excesiv de sare a dus, de asemenea, la creșterea nivelului de glucocorticoizi. Faptul că acest lucru inhibă sistemul imunitar nu este surprinzător: cel mai cunoscut cortizon glucocorticoid este folosit în mod tradițional pentru a suprima inflamația.