Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Aspirina zilnică crește riscul de anemie

    GH. MĂNOIU | 25 IUNIE 2023

    O analiză a datelor dintr-un studiu clinic internațional sugerează că aspirina zilnică în doze mici crește riscul de anemie la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani cu aproximativ 20%.


    Oamenii de știință care au efectuat studiul Aspirin in Reducing Events in the Elderly (ASPREE), început în 2010, au examinat efectul utilizării pe termen lung a aspirinei în doze mici asupra anemiei incidente, asupra modificărilor concentrației hemoglobinei, precum și a nivelului de feritină, ca indicator al deficitului de fier.

    Cercetatorii au descoperit ca dozele mici de aspirina au dus la cresterea anemiei incidente la adultii in varsta, sanatosi la inscrierea în studiu.

    Analizele anterioare ale datelor ASPREE au sugerat că aspirina zilnică în doză mică nu scade riscul de demență și declin cognitiv și nu a avut niciun efect asupra duratei de viață sănătoase la persoanele în vârstă.

    Având în vedere aceste constatări, adulții în vârstă care utilizează doze mici de aspirină și medicii care îi monitorizează ar trebui să ia în considerare monitorizarea periodică a globulelor roșii sau a hemoglobinei.

    Anemia la adulții în vârstă este asociată cu declin funcțional, oboseală crescută, dizabilități, simptome depresive și probleme de cogniție.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O expresie fundamentală a afecțiunii pentru întărirea și menținerea legăturilor, sărutul pe gură eliberează testosteron, principalul hormon responsabil pentru libidoul și atracția sexuală. Sărutul reduce anxietatea și oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate, fie că sunt fizice sau emoționale.
    Performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală mai mult de 15 minute sunt mai bune decât ale celor care stau aproape şi merg mai puţin, sau al celor care merg cu maşina.
    Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, făcut timp de 12 ani pe mai mult de 300000 de persoane, arată că lipsa de mişcare ucide de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea.
    Exerciţiile fizice regulate pot ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip doi, potrivit unui studiu realizat la University College London, din Marea Britanie.
    O echipă de cercetători de la Universitatea California, din San Francisco, a descoperit că pacienţii cu cancer de colon care au o greutate corporală sănătoasă, au activităţi fizice regulate şi o dietă bogată în cereale integrale, fructe şi legume, cu un conţinut redus de carne roşie şi prelucrată, au un risc semnificativ mai mic de recurenţă a cancerului sau de deces.
    Înotul, ciclismul, tenisul şi aerobicul sunt sporturi care oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alergarea şi fotbalul, afirmă un studiu al Universităţii din Sydney, Australia.