Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Înotul, ciclismul şi tenisul oferă beneficii reale pentru sănătate

    Înotul, ciclismul, tenisul şi aerobicul sunt sporturi care oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alergarea şi fotbalul, afirmă un studiu al Universităţii din Sydney, Australia.



    Înotul, ciclismul şi tenisul oferă beneficii reale pentru sănătate.


    Studiul a examinat 80000 de persoane cu vârsta de peste 30 de ani pentru a înţelege legătura dintre participarea lor la şase sporturi - ciclism, înot, tenis, aerobic, fotbal şi alergare - şi decesul acestora.

    S-a constatat de exemplu că decesul din cauza bolilor cardiovasculare a fost mai redus la persoanele care au participat la înot, tenis şi aerobic.

    În comparaţie cu participanţii la studiu care nu au participat la nici unul dintre aceste sporturi, riscul de deces din orice cauză a fost cu:

    47 la sută mai mic printre cei care au jucat orice formă de tenis
    28 la sută mai mic în rândul înotătorilor
    27 la sută mai mic printre cei care au practicat aerobic
    15 la sută mai mic în rândul bicicliştilor.

    În ceea ce priveşte riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare:

    56 la sută mai mic în rândul celor care au jucat orice formă de tenis
    41 la sută mai mic în rândul înotătorilor
    36 la sută mai mic printre cei care au practicat aerobic.

    Descoperirile indică faptul că este important nu numai cât de mult şi cât de des cineva face sport, dar şi ce tip de exerciţii practică, şi acest lucru pare să facă diferenţa.

    27 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studii recente, realizate în cadrul Universităţii din Illinois, Statele Unite, oferă noi dovezi că exerciţiile fizice pot schimba compoziţia florei microbiene din intestin.
    Cercetătorii de la University College London au descoperit că copiii cu ore de culcare neregulate sunt mult mai susceptibili de a avea probleme de comportament. Orele de culcare neregulate perturbă ritmul natural al corpului, subminând maturizarea creierului şi capacitatea de reglementare a comportamentului.
    Studierea pe animale de laborator a arătat că somnul după un proces de învăţare, promovează formarea de spini dentritici post sinaptici.
    Un somn cu o durată mai mică de şase ore pe noapte, faţă de şapte ore, cât se consideră normal, poate creşte riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 30 la sută, dar are un impact mai mic decât s-a crezut anterior asupra bolilor de inimă.
    Somnul pentru mai mult de o oră în timpul zilei ar putea fi semn de diabet zaharat de tip 2, conform cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo, Japonia.
    Un nou studiu realizat de Murdoch Childrens Research Institute din Australia arată că somnul ar putea fi un factor cheie in reducerea impactului tulburării hiperactive cu deficit de atenţie (ADHD).