Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Orele de culcare neregulate duc la probleme de comportament la copii

    Cercetătorii de la University College London au descoperit că copiii cu ore de culcare neregulate sunt mult mai susceptibili de a avea probleme de comportament. Orele de culcare neregulate perturbă ritmul natural al corpului, subminând maturizarea creierului şi capacitatea de reglementare a comportamentului.



    Orele de culcare neregulate duc la probleme de comportament la copii. Foto: Annie Spratt/Unsplash


    A nu avea ore fixe de culcare induce în corp şi minte o stare asemănătoare cu cea dată de schimbarea de fus orar, şi acest lucru dăunează unei dezvoltări sănătoase.

    Întreruperile de somn, mai ales dacă acestea apar în momente cheie ale dezvoltării, ar putea avea efecte importante asupra sănătăţii pe tot parcursul vieţii.

    Studiul a găsit o legătură clinică clară între orele de culcare ale copiilor şi comportamentul lor, orele de culcare neregulate afectând comportamentul acestora prin afectarea ritmului circadian, ceea ce duce la privarea de somn care afectează creierul în curs de dezvoltare.

    Copiii care au avut mereu orele de culcare neregulate au avut un comportament mai dificil decât copii care au avut ore de culcare regulate.

    Problemele includ hiperactivitate, probleme de comportament, probleme cu colegii şi dificultăţi emoţionale.

    Dar efectele sunt reversibile, copiii care au trecut la ore de culcare regulate au avut îmbunătăţiri clare în comportament.

    Orele de culcare neregulate au fost mai frecvente la vârsta de trei ani, atunci când aproximativ unul din cinci copii a mers la culcare la ore diferite.

    Cu toate acestea, de la vârsta de şapte ani, mai mult de jumătate dintre copiii s-au dus la culcare în mod regulat între 7:30 şi 08:30. Copiii ale căror ore de culcare au fost neconforme sau care s-au dus la culcare după orele 21 proveneau din medii defavorizate social.

    31 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studierea pe animale de laborator a arătat că somnul după un proces de învăţare, promovează formarea de spini dentritici post sinaptici.
    Un somn cu o durată mai mică de şase ore pe noapte, faţă de şapte ore, cât se consideră normal, poate creşte riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 30 la sută, dar are un impact mai mic decât s-a crezut anterior asupra bolilor de inimă.
    Somnul pentru mai mult de o oră în timpul zilei ar putea fi semn de diabet zaharat de tip 2, conform cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo, Japonia.
    Un nou studiu realizat de Murdoch Childrens Research Institute din Australia arată că somnul ar putea fi un factor cheie in reducerea impactului tulburării hiperactive cu deficit de atenţie (ADHD).
    Conform rezultatelor unui studiu recent, cei care merg la culcare la ore neregulate sunt mai predispuşi la a câştiga în greutate.
    Un studiu realizat la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, a constatat că în timpul somnului, experienţele care interesează în mod deosebit, sunt mai susceptibile de a intra în memoria pe termen lung.