Ştiri şi informaţii din toată lumea. 28 aprilie 2024

    Ştiinţa şi sănătatea

    Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Glifosatul este substanţa activă din "Roundup", produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide. »
    Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Slovacia au descoperit că lăptişorul de matcă are molecule speciale care accelerează vindecarea rănilor, ajutând anumite celule ale pielii să se reorganizeze şi să se închidă peste o rană. »
    Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a clasificat băuturile foarte fierbinţi ca fiind cancerigene pentru om. »
    Cercetătorii de la Institutul de Chimie Organică Vorozhtsov încearcă să elaboreze un medicament pentru Parkinson utilizând o substanţă derivată din terebentină. Dacă studile clinice vor decurge bine, medicamentul ar putea fi disponibil pentru utilizare în câţiva ani. »
    Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit noi compuşi produşi de anumite tipuri de reacţii chimice, care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii lor mamă, cunoscuţi şi până acum ca fiind cancerigeni. Aceste substanţe se găsesc în gazele de eşapament şi în pregătirea cărnii deasupra unei flăcări. »
    Bisfenolul A, întâlnit pe etichetele multor produse de consum sub prescurtarea BPA, este un perturbator endocrin care acţionează în principal asupra receptorilor de estrogen. In urma unui nou studiu, s-a ajuns la concluzia că ar putea influienţa mai multe tipuri de receptori hormonali. »
    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului. »
    Cercetătorii de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, au reuşit să oprească dezvoltarea obezităţii şi a diabetului de tip 2 folosind două tratamente diferite, bazate pe o bacterie. »
    Analiza pe calculator a fotografiei ar putea ajuta doctorii în a diagnostica dacă un copil are sau nu, o boală genetică rară. »
    Un grup de studenţi în inginerie biomedicală de la Cornell University au creat un generator de ultrasunete care permite pacienţilor care suferă de dureri articulare cronice să-şi trateze singuri articulaţiile inflamate, acasă, la serviciu, sau chiar în timp ce merg. »
    Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine, New York, au stabilit că stresul frecvent de-a lungul timpului ar putea creşte riscul de Alzheimer. »
    Un studiu demonstrează efectele benefice ale consumului zilnic de 500 de miligrame de propolis de către persoanele care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA. »
    Cercetătorii de la Rice University, din Statele Unite, au dezvoltat o tehnologie transdermică, neinvazivă care detectează chiar şi un nivel scăzut de infecţie cu malarie prin piele, în cateva secunde, cu un scanner cu laser. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional. »
    Cercetătorii britanici de la Oxford University au dezvoltat o tehnică simplă şi rapidă de scanare a creierului, care oferă posibilitatea unei diagnosticări precoce a bolii Parkinson, oferind speranţa de a lupta împotriva bolii înainte ca aceasta să înceapă să provoace simptome. »
    Conform unui nou studiu, atât acupunctura tradiţională cât şi acupunctura simulată (în care pielea este doar înțepată foarte uşor, fără ca acele să penetreze efectiv pielea) sunt mai eficiente împotriva durerilor cronice de mijloc decât tratamentele convenționale. »
    Un vaccin pentru demenţă, o boală degenerativă, ar putea fi disponibil în trei până la cinci ani, ca urmare a unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de cazuri noi în fiecare an. »
    Numărul de cazuri de epilepsie poate fi redus substanţial, afirmă un nou studiu. 70 milioane de oameni de pe tot globul suferă de această afecţiune de natură neurologică, însă epilepsia este răspândită preponderent în ţările sărace şi în zonele rurale. »
    Conform ultimelor cercetări, oamenii care trăiesc la o distanţă mai mică de 50 metri de traficul de mare densitate, sunt mai susceptibili de a dezvolta demenţă. »
    Un nou studiu realizat de cercetători de la Arizona State University a arătat pentru prima dată detalii despre cum declanşează inflamaţia răspândirea celulelor cancerului de colon la alte organe. »
    Un studiu australian realizat la Universitatea din Melbourne a găsit prima dovadă că canabisul medicinal poate reduce convulsiile la copiii cu epilepsie severă. »
    Acizii grasi omega-3 ar putea preveni schizofrenia la oamenii care prezintă un risc crescut de a dezvolta această maladie. »
    Aproape toate antibioticele au fost descoperite în bacteriile din sol, dar cercetătorii de la Universitatea din Tubingen, Germania consideră corpul uman o sursă neexploatată de noi medicamente, descoperind o nouă clasă de antibiotice prin analiza plăcii bacteriene din nasul oamenilor. »
    Oamenii de stiinta de la Scripps Research Institute, din Statele Unite, au descoperit noi detalii ale mecanismului natural de aparare anticancer. Ei au identificat cheia ce declanseaza un mecanism celular important de blocare a cancerului. »
    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala. »
    Cercetările privind factorii de risc şi tratamentul bolii coronariene s-au concentrat până acum asupra factorilor fiziologici, dar un nou studiu realizat în Finlanda a adus dovezi care leagă trasaturile de personalitate şi de sănătate mintală de boala coronariană. »
    Primii ani de viaţă joacă un rol crucial în formarea creierului uman. Noi cercetări sugerează că experienţele noastre ar putea, de asemenea, influenţa schimbări la nivel genetic, în neuroni. »
    Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten. »
    Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca o gena asociata cu longevitatea reglementeaza de asemenea si ceasul interior al organismului. »
    Fructoza, tipul de zahăr găsit în fructe, miere şi unele legume, se dovedeşte a fi o opţiune mai sănătoasă în comparaţie cu zahărul de masă de zi cu zi, cum ar fi zaharoza şi glucoza, potrivit cercetătorilor australieni. »
    Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier. »
    Extractul de Pelargonium sidoides, o varietate de muşcată, inactivează virusul HIV de tip 1 şi previne invadarea celulelor umane de către acest virus. »
    Un nou studiu realizat la Harvard Pilgrim Health Care Institute din Statele Unite a constatat că expunerea la lumina oraşului creşte riscul de cancer mamar. »
    Cercetătorii de la University of Nevada din oraşul Reno au descoperit că pseudoscorpionii masculi trataţi cu tetraciclină suferă o reducere a viabilităţii spermei, şi acest efect toxic se transmite chiar şi la puii lor masculi care nu au fost trataţi cu respectivul antibiotic. Este posibil ca un efect similar să apară şi la oameni. »
    Plantele de tutun au fost "păcălite" să producă vaccin pentru poliomielită, într-un proces cu potenţialul de a transforma fabricarea vaccinurilor. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: