Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Acupunctura, eficientă împotriva durerilor de mijloc

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 29 MAI 2023

    Conform unui nou studiu, atât acupunctura tradițională cât şi acupunctura simulată (în care pielea este înţepată foarte uşor, fără să fie efectiv penetrată) sunt mai eficiente împotriva durerilor cronice de mijloc decât tratamentele convenționale.



    Acupunctura, eficientă împotriva durerilor de mijloc. Foto: Katherine Hanlon/Unsplash


    Acupunctura este o familie de proceduri care îşi au originea în medicina tradițională chineză. Ea implică stimularea unor puncte specifice de pe corp printr-o varietate de tehnici, inclusiv prin introducerea unor ace metalice subțiri prin piele.

    Mulți pacienți care suferă de dureri de mijloc (denumite tradițional şi dureri de şale) şi care sunt nemulțumiţi de tratamentul medical primit recurg la acupunctură.

    Mai multe studii recente sugerează că atât acupunctura tradiţională cât şi aşa-numita acupunctură simulată sunt la fel de eficiente în tratamentul durerilor cronice de mijloc şi ambele sunt superioare celor mai bune tratamente medicale convenționale.

    O echipă de cercetători condusă de Dr. Daniel Cherkin de la Group Health Center for Health Studies din Seattle, USA, a efectuat unui test clinic suplimentar.

    Pentru acest studiu au fost înrolaţi 638 adulți cu dureri cronice de mijloc, cărora nu li se făcuse niciodată acupunctură.

    Participanții au fost împărţiţi în mod aleator în patru grupe.

    Primul grup a primit un tratament prin acupunctură tradițională pe baza unui diagnostic individual, punctele de acupunctură tratate fiind diferite de la pacient la pacient.

    Al doilea grup a fost tratat pe baza unui tratament standardizat, fiind alese punctele pe care experții în acupunctură le consideră în general eficiente împotriva durerilor de mijloc.

    Al treilea grup a fost supus acupuncturii simulate, care simulează acupunctura dar nu implică penetrarea pielii.

    Al patrulea grup a primit tratament medical convențional.

    Pacienții din cele trei grupe de acupunctură au fost tratați de două ori pe săptămână timp de trei săptămâni, şi apoi o dată pe săptămână timp de încă patru săptămâni.

    Cercetătorii au evaluat disfuncţiile pacienţilor referitoare la durerile de mijloc şi i-au întrebat despre simptomele pe care le au în săptămânile 8, 26 şi 52 de la începutul studiului.

    Rezultatul a fost că simptomele legate de durerile de mijloc s-au îmbunătățit semnificativ pentru cele trei grupuri de pacienți cărora li s-a făcut acupunctură şi mai puțin pentru cel de-al patrulea grup tratat prin mijloace convenţionale.

    Efectele benefice ale acupuncturii au persistat pe toată durata studiului (un an) deşi au mai scăzut în intensitate pe măsură ce a trecut timpul.

    Nu a existat nici o diferență semnificativă între cele trei grupuri tratate prin acupunctură.

    Nici stabilirea punctelor în mod individual pentru fiecare pacient, nici penetrarea efectivă a acelor prin piele se pare că nu au fost neapărat necesare pentru a obține beneficiile acupuncturii.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii britanici de la Oxford University au dezvoltat o tehnică simplă şi rapidă de scanare a creierului, care oferă posibilitatea unei diagnosticări precoce a bolii Parkinson, oferind speranţa de a lupta împotriva bolii înainte ca aceasta să înceapă să provoace simptome.
    Cercetătorii de la Rice University, din Statele Unite, au dezvoltat o tehnologie transdermică, neinvazivă care detectează chiar şi un nivel scăzut de infecţie cu malarie prin piele, în cateva secunde, cu un scanner cu laser.
    Un studiu demonstrează efectele benefice ale consumului zilnic de 500 de miligrame de propolis de către persoanele care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA.
    Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine, New York, au stabilit că stresul frecvent de-a lungul timpului ar putea creşte riscul de Alzheimer.
    Cercetătorii de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, au reuşit să oprească dezvoltarea obezităţii şi a diabetului de tip 2 folosind două tratamente diferite, bazate pe o bacterie.
    Bisfenolul A, întâlnit pe etichetele multor produse de consum sub prescurtarea BPA, este un perturbator endocrin care acţionează în principal asupra receptorilor de estrogen. In urma unui nou studiu, s-a ajuns la concluzia că ar putea influienţa mai multe tipuri de receptori hormonali.