Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Noi suspiciuni privind bisfenolul A

    GH. MĂNOIU | 9 IUNIE 2023

    Bisfenolul A, întâlnit pe etichetele multor produse de consum sub prescurtarea BPA, este un perturbator endocrin care acţionează în principal asupra receptorilor de estrogen. In urma unui nou studiu, s-a ajuns la concluzia că ar putea influienţa mai multe tipuri de receptori hormonali.



    Cele mai întâlnite expuneri la BPA. Foto: Tomomarusan/Wikimedia Commons.


    Cercetătorii de la Institut de génomique fonctionnelle de Lyon, Franţa, au identificat un receptor hormonal mult mai sensibil.

    BPA induce dezvoltarea anormală a veziculei otice, o structură de la baza urechii interne a individului adult al peştilor zebră.

    Se pare că acţiunea se exercită asupra receptorului ERRy, care se găseşte în concentraţie mare şi in placentă şi joacă un rol important nu numai pentru dezvoltarea urechii ci şi în reglarea metabolismului.

    De asemenea, BPA ar putea să producă modificări ale structurii la nivelul glandei mamare, suspectate de a duce la dezvoltarea de tumori ulterioare la fete ca şi la băieţi.

    De aici până la o legătură între bisfenol A şi obezitate sau diabet nu mai este decât un pas.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Institutul de Chimie Organică Vorozhtsov încearcă să elaboreze un medicament pentru Parkinson utilizând o substanţă derivată din terebentină. Dacă studile clinice vor decurge bine, medicamentul ar putea fi disponibil pentru utilizare în câţiva ani.
    Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Slovacia au descoperit că lăptişorul de matcă are molecule speciale care accelerează vindecarea rănilor, ajutând anumite celule ale pielii să se reorganizeze şi să se închidă peste o rană.
    Cercetătorii de la Universitatea din Houston au dezvoltat o modalitate de a ucide bacteriile în câteva secunde prin utilizarea de nanodiscuri de aur şi de lumină.
    Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală.
    Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului.
    Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, San Diego, au descoperit, pornind de la un microb din ocean, un nou compus chimic ce pare a fi baza unor noi tratamente pentru antrax şi pentru alte boli greu de tratat, cum este temutul Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice.