Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Mici discuri de aur şi lumină ar putea înlocui antibioticele

    Cercetătorii de la Universitatea din Houston, Statele Unite, au dezvoltat o modalitate de a ucide bacteriile în câteva secunde prin utilizarea de nanodiscuri de aur şi de lumină.



    E. coli, bacteria ucisă de noua tehnologie.


    Cercetătorii şi-au bazat activitatea pe rezultatele studiilor anterioare, care au arătat că nanoparticulele de aur absorb puternic lumina prin transformarea fotonilor în căldură, ajungând la temperaturi suficient de mari pentru a distruge diferite tipuri de celule, inclusiv ale cancerului şi ale bacteriilor.

    Pentru a testa proprietăţile antimicrobiene ale nanoparticulelor atunci când sunt activate de lumină, cercetătorii au crescut bacterii în laborator, inclusiv E. coli şi două tipuri de bacterii rezistente la căldură, care se dezvoltă în cele mai fierbinţi medii.

    Temperatura de suprafaţă a particulelor ajunge, sub lumina infraroşie de la un laser, până la 180°C aproape imediat, având ca rezultat şocuri termice.

    Toate bacteriile au fost ucise destul de repede, în cinci până la 25 secunde. E. coli s-a dovedit cea mai slabă dintre bacterii, celulele sale murind după doar cinci secunde de expunere la laser.

    Rezultatele ar putea aplicaţii biomedicale importante şi ar putea reduce riscul de rezistenţă la antibiotice.

    Oamenii de ştiinţă, caută metode de integrare a nanoparticulelor cu membrane de filtrare în filtre de apă, în scopul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii apei.

    5 SEPTEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală.
    Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului.
    Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, San Diego, au descoperit, pornind de la un microb din ocean, un nou compus chimic ce pare a fi baza unor noi tratamente pentru antrax şi pentru alte boli greu de tratat, cum este temutul Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice.
    Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Glifosatul este substanţa activă din "Roundup", produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Madurai Kamaraj, Tamil Nadu, India, dovedeşte că expunerea cronică la insecticide organofosforice induce diabet zaharat şi toleranţă scăzută la glucoză, un diabet mediat de către bacteriile intestinale.
    Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă.