Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Stresul şi bolile de inimă strâns legate

    Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă.



    Creierul cu amigdala în roşu închis.


    Amigdalele sunt două grupuri de nuclee în formă de migdală situate adânc în creier.

    Este una dintre cele mai primitive zone ale creierului, legată de emoţiile puternice, cum ar fi frica şi furia, dar şi plăcerea.

    Ea pregăteşte fiinţa pentru luptă sau fugă, devenind activă prin reacţii emoţionale puternice.

    S-a dovedit a fi mai activă la cei cu tulburări de stres, chiar şi când aceştia se află în repaus.

    Amigdala transmite semnale la măduva osoasă pentru a produce suplimentar celule albe din sânge, care, la rândul lor, acţionează asupra arterelor şi acestea se inflamează. Acest lucru poate provoca apoi infarct miocardic, angină pectorală şi accident vascular cerebral.

    Drept urmare, această parte a creierului pare a fi un bun indicator al evenimentelor cardiovasculare viitoare.

    Gradul în care amigdala este metabolic activă se poate vedea prin gradul în care luminează pe imagistică şi poate prezice riscul de evenimente cardiovasculare ulterioare.

    Cei cu activitate ridicată a amigdalei au avut evenimente cardiovasculare pe termen foarte apropiat.

    Cei cu activitate intermediară au avut evenimente ulterioare, iar cei care au avut o activitate minimă, nu au avut un eveniment.

    Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cea mai mare activitate în amigdala, cu alte cuvinte, cei care au fost cei mai stresaţi, au avut cele mai înalte niveluri de markeri inflamatorii în sânge.

    Doctorii au cunoscut de mult timp că oamenii care sunt mai stresaţi tind să aibă mai multe atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, dar acest studiu arată că stresul poate fi un factor de risc pentru bolile de inimă la fel de puternic ca hipertensiunea arterială şi fumatul.

    30 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform unui recent studiu realizat la Universitatea Columbia, Statele Unite, virusul gripei, prezent în aer, poate fi eradicat fără afectarea ţesuturilor umane, prin utilizarea unor doze mici de lumină ultravioletă.
    O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost mai predispuşi să dezvolte o răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional.
    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.
    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.