Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un tip de lumină ultravioletă poate eradica virusul gripei din aer

    Conform unui recent studiu realizat la Universitatea Columbia, Statele Unite, virusul gripei, prezent în aer, poate fi eradicat fără afectarea ţesuturilor umane, prin utilizarea unor doze mici de lumină ultravioletă.



    Lumina ultravioletă se utilizează convenţional la sterilizarea unor echipamente.


    Conform acestei cercetări, doze mici de radiaţii ultraviolete far-UVC ar putea fi utilizate pentru eradicarea virusului în spaţii închise, cum ar fi spitale, birouri, şcoli, aeroporturi, avioane şi alte spaţii publice.

    Oamenii de ştiinţă au ştiut de zeci de ani că lumina UVC cu spectru larg, care are o lungime de undă cuprinsă între 200 şi 400 nanometri, este extrem de eficientă în uciderea bacteriilor şi a viruşilor, prin distrugerea legăturilor moleculare care ţin împreună ADN-ul lor.

    De fapt, lumina ultravioletă convenţională este utilizată în mod obişnuit pentru a steriliza echipamentul chirurgical.

    Din păcate, lumina UV cu radiaţii germicide este, de asemenea, un pericol pentru sănătatea umană şi poate duce la cancer de piele şi cataractă, ceea ce împiedică utilizarea sa în spaţiile publice.

    S-a emis ipoteza că un spectru îngust de lumină ultravioletă numită far-UVC ar putea ucide microbii fără a afecta ţesutul sănătos.

    Lumina far-UVC are un spectru foarte limitat şi nu poate pătrunde prin stratul exterior al celulelor moarte ale pielii umane sau stratul lacrimal din ochi, deci nu este un pericol pentru sănătatea umană. Dar, pentru că virusurile şi bacteriile sunt mult mai mici decât celulele umane, lumina far-UVC poate ajunge la ADN-ul lor şi le poate ucide.

    Virusul gripal se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal prin picături lichide fine sau aerosoli care apar în aer atunci când oamenii tuşesc, strănută sau vorbesc.

    În cadrul studiului, virusul H1N1 aerosolizat - o tulpină comună de virus gripal - a fost eliberat într-o cameră de testare şi expus la doze foarte scăzute de lumină UV de 222 nm.

    Lumina far-UVC a inactivat eficient viruşii gripei, cu aproximativ aceeaşi eficienţă ca lumina UV germicidă convenţională.

    25 SEPTEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost mai predispuşi să dezvolte o răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional.
    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.
    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.
    Un nou studiu arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii.