Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Adulţii ai căror părinţi s-au separat în timpul copilariei prezintă o stare de sănătate mai slabă

    O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon, din Statele Unite, a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost de trei ori mai predispuşi să dezvolte o răceală atunci când au fost expuşi intenţionat unui virus care dă răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice.



    Lipsa de comunicare între părinţi afectează sănătatea viitorilor adulţi.


    Experientele stresante din viaţa timpurie afectează fiziologia şi procesele inflamatorii, fapt ce creşte riscul unei sănătăţi mai precare şi a unor boli cronice.

    Acest studiu este un pas înainte în înţelegerea modului în care stresul de familie din timpul copilăriei poate influenţa o predispozitie a copilului la boli, 20-40 de ani mai târziu.

    Pentru acest studiu, 201 de adulţi sănătoşi au fost puşi în carantină şi expuşi experimental la un virus care provoacă o răceală obişnuită şi monitorizaţi timp de cinci zile pentru dezvoltarea unei afecţiuni respiratorii.

    Rezultatele au arătat că adulţii, ai căror părinţi au trăit separaţi şi nu au mai comunicat niciodată în timpul copilăriei lor, au avut de mai mult de trei ori mai multe şanse de a dezvolta o răceală în comparaţie cu cei proveniţi din familiile intacte.

    Riscul crescut a fost datorat, parţial, inflamaţiei crescute ca răspuns la o infecţie virală.

    Echipa a constatat, de asemenea, că indivizii ai căror părinţi au fost separaţi, dar au comunicat între ei, nu au arătat o creştere a riscului în comparaţie cu cei proveniţi din familiile intacte.

    Rezultatele vizează sistemul imunitar ca vehicul important al impactului negativ pe termen lung al conflictelor timpurii din familie.

    Ele sugerează, de asemenea, că nu toate divorţurile sunt la fel, continuarea comunicării între părinţi atenuând efectele dăunătoare ale separării asupra stării de sănătate a copiilor.

    28 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional.
    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.
    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.
    Un nou studiu arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii.
    Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani. Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre.